Divat

Egy férfi illata – Filippo Sorcinelli, a pápa szabója

 

Filippo Sorcinelli minden valószínűség szerint igazán szerencsés csillagzat alatt született 1975-ben egy Mondolfo nevű olasz kisvárosban. Lehetett volna belőle orgonista, festő, kreatív igazgató, grafikus, fotós, divattervező, ékszerkészítő, parfümőr vagy készíthetett volna installációkat, ő azonban úgy döntött, hogy nem válogat ezek közül, hanem mindegyik felsorolt szakmának mestere lesz.

Tizenhárom éves korában már templomi orgonista volt Rimini, Fano és San Benedetto del Tronto katedrálisaiban, így bőven volt ideje és alkalma megismerkedni az egyház motívumaival és szimbólumrendszerével, mielőtt 2001-ben elkészítette az első miseruháját az egyik pap barátjának. A ruha hatalmas sikert aratott, Filippóhoz pedig olyan tempóban érkeztek az újabb és újabb megrendelések, hogy még ugyanabban az évben saját vállalkozást alapított LAVS néven egyházi viseletek és kiegészítők gyártására.

Tehetségére hamarosan felfigyeltek a Vatikánban is, így harminc éves korában már azzal büszkélkedhetett, hogy ő tervezte XVI. Benedek pápa ruháit és kiegészítőit. Az új pápa megtartotta elődje stylistját, hiszen Sorcinelli egyik legszélesebb körben ismert alkotása az a miseruha, melyet Ferenc pápa viselt 2013-ban a beiktatási ceremónia során. Bizonyára sokan lennének, akik alig várnák, hogy a „pápa szabója” titulust írhatnák a névjegykártyájukra, Filippo Sorcinelli azonban nem tartozik közéjük. Minden lehetséges alkalommal kihangsúlyozza, hogy ilyen titulus hivatalosan nem is létezik, ő pedig nem csinál semmi mást, mint liturgikus viseleteket készít – történetesen pápáknak és a római katolikus papságnak. Világszerte.

Korábban egyházzenei tanulmányai mellett művészeti diplomát is szerzett, innen pedig egyenes út vezetett a festészethez és az installációk készítéséhez. Pályafutása során több neves olasz fesztivál művészeti igazgatója lett, tehetsége és kiterjedt kapcsolati hálója eredményeképp pedig mind a mai napig folyamatosan érkeznek hozzá megkeresések különböző múzeumoktól és ügynökségektől.

Szakmai nagyságának elismerése mellett érdemes lehet megemlíteni, hogy Sorcinelli – talán nem túl meglepő módon – minden, csak nem átlagos. Megjelenését tekintve valahol félúton van egy punk banda karizmatikus vezetője és egy vallásos zarándok között, bár a közösségi médiafelületeken gyakran előkerülő, geometrikus mintájú tetoválásokkal díszített szőrös felsőteste inkább az előbbi felé billenti a mérleget. Minden esetre izgalmas elképzelni a helyzetet, amikor egy szobában tartózkodnak a pápával és Sorcinelli méretet vesz a miseruhához.

 

 

Az ötlet, hogy parfümöket készítsen, szintén szorosan kötődik a ruhatervezéshez, hiszen kezdetben az illatok a liturgikus szettek kibontásának élményét tették teljessé. Miután a megrendelők elkezdték az „illatosítót” parfümként is használni, megszülettek a legmagasabb minőséget képviselő illatköltemények, melyek mindegyike Sorcinelli sötét, gótikus látásmódját tükrözi. A meditatív, spirituális hangulatot teremtő illatkombinációk egyik leggyakrabban visszatérő motívuma a tömjén, ez egészül ki többnyire az orientális fák, gyanták és fűszerek illatvilágával. A parfümök közös tulajdonsága, hogy kiemelkedően magas illatanyag-koncentrációjuk szinte páratlan tartósságot és mélységet kölcsönöz nekik. Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a már-már önmagában is avantgárd műalkotásnak számító üvegek mellett sem, melyekhez fát, betont, fémet, gyöngyöket és fényes vagy épp hímzett anyagokat egyaránt használt már.

Legutóbbi kreációival azonban még egy lépéssel továbbment, és ezen a ponton válik igazán érdekessé a korábban már sokszor emlegetett egyházi szál: Sorcinelli legújabb, X SÉ elnevezésű parfümkollekcióját a maszturbáció, a BDSM kultúra, az erotika és a különböző fétisek ihlették. Ezek az illatok azért születtek, hogy hatásukra bárki átléphesse a szexuális korlátait és új megközelítésből szemlélhesse a nem normatív, queer és fetisiszta alternatívákat.

A cyber-sex Extrait de Parfum a számítógép képernyője előtt zajló, nem reproduktív és személytelen szex ünneplésére készült, bemutatva az ember és a gépek közti „szerelmi” viszonyt. A poppers-pop Extrait de Parfum a kémiailag fokozott szexuális élmények világába csábít. A cruising-area Extrait de Parfum a darkroomok erotikától fűtött hangulatát idézi, tökéletes választást ígérve mindenkinek, aki kedveli a kreatív testi játékokat. A kollekció utolsó illata a slightly-b!tch Extrait de Parfum az útmenti fékevesztett aktusok mámorát igyekszik megtestesíteni.
A buja testiség, a szexualitás megélése és az egyéni igények kielégítése a kreációk minden cseppjében megtalálható. Ráadásul nem kell Olaszországig utaznod, ha kipróbálnád valamelyik illatot, hiszen a teljes Filippo Sorcinelli X SÉ kollekció elérhető a 7scents Parfümériában a Károlyi-kertnél, vagy épp az otthonodban az online parfümminták segítségével.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin