Hírek

Egy éves az első ázsiai melegházasság

Egy éve, hogy Ázsia országai közül először Tajvanon legalizálták az azonos nemű párok házasságát. A parlament döntése két évvel azután született, hogy az alkotmánybíróság elismerte az azonos nemű párok ehhez való jogát. Az elfogadott szöveg úgy fogalmaz, hogy az azonos neműek állandó és kizárólagos életközösségre léphetnek, amelyet be kell jegyezni a házassági anyakönyvbe.

A parlament május 17-én, a Homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni világnapon szavazott róla, az első esküvőkre pedig egy héttel később, május 24-én került sor. Aznap 526 pár mondta ki a boldogító igent, az azóta eltelt egy évben pedig a számláló 3553-nál tart.

 

 

A legtöbben a fővárosban és egyben legnagyobb városban, Tajpejben keltek egybe: 722 pár. A regisztrált házasságkötések közül 2431 nők és 1122 férfiak között köttetett.

Sajnos ahol házasság van, ott válás is előfordul és ez alól az azonos nemű párok kapcsolatai sem jelentenek kivételt. A hivatalos statisztikák szerint az első évben 188 pár vált el, tehát az összes meleg és leszbikus házasság alig 5 százaléka. Jó hír, hogy az első meleg pár azóta is boldogan él együtt.

 

 

Meleg párokkal bővül a közös katonai esküvő Tajvanon

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb