Hírek

Egy dél-amerikai országban a pride napján egyben a házassági egyenlőség is megvalósult

Noha egyre több dél-amerikai országról mondható el, hogy törvényes az azonos neműek házassága – gondoljunk csak Brazíliára, Argentínára és Uruguayra -, a kontinens többségében még mindig kevésbé rózsás a helyzet.

De az arányok újfent változni látszanak, miután Ecuadorban két bíróság is egymástól függetlenül alkotmányellenesnek ítélte az azonos nemű párok házasságára vonatkozó tilalmat. Mindkét esetre Cuenca városában került sor, ahol egy leszbikus pár perelte be a helyi hivatalt, amely megtagadta tőlük a polgári esküvőt. Az eset mindkét bíróság szerint súlyosan sérti az LMBTQ-emberek alapvető emberi jogait és kötelezték a hivatalt a házassági szándék azonnali elismerésére.

 

Spontán utcai ünnepség a bírósági döntéseket követően

 

Bár helyi ügyről van szó, országos jelentőségűvé válhat, amely magával vonja a jogszabályi környezet módosítását is.

Valószínűsíthető egyébként, hogy a bírósági döntést befolyásolta az Emberi Jogok Amerika-közi Bíróságának idén januárban hozott döntése, amely 16 országot kötelezett az egyenlő házasság megvalósítására.

16 országot szólít fel bíróság házassági egyenlőségre

A történelmi jelentőségű siker azért is válhat emlékezetessé, mert alig pár órával később rendezték meg a fővárosban az éves Quito Pride-ot, amelyen soha nem látott tömeg, 18 ezer ember vett részt.

Bár törvény nem tiltja Ecuadorban a homoszexualitást, az emberekben nagyon sok az előítélet. Rendszeresen éri erőszak az LMBT-közösség tagjait (különösen a transz embereket) és a mai napig léteznek átnevelő terápiák. Annak ellenére is, hogy 1997-ben már betiltották őket.

Az idei pride azonban – amelynek jeligéje az #OrgullYo, azaz #BüszkeVagyok volt – a felhőtlen ünneplésről szólt. Íme néhány fotó a felvonulókról:

La vida se pinta de los colores de cada persona especial #OrguYo2018 #Pride #LGBT

Néstor Silverio Torres (@nestorgst_64) által megosztott bejegyzés,

#PRIDE #LGBT #orguYo2018 🌈

Liz🌼 (@liz.olivo) által megosztott bejegyzés,

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb