Nagyvilág

Egy berlini mecset szivárványzászlóval köszönti a pride felvonulásokat

Németországban egy berlini mecset az első, amely az LMBTQ közösség támogatását kifejezve szivárványzászlót tűzött ki. Ennek apropója, hogy a német fővárosban júliusban két nagy pride rendezvény is lesz.

Az Ibn Rushd-Goethe mecsetre július 1-én, a pénteki ima előtt került ki a zászló egy kisebb tömeg, köztük Klaus Lederer berlini kulturális szenátor jelenlétében, számol be róla a France24. A helyszínen sokaknál feltűnt a „Love is Halal” feliratú szivárványos matrica. (Az iszlámban a halal szó arra utal, ami megengedett, azaz nem tiltott a hagyományos iszlám jog szerint.)

 

Heute habe wir an unserer Moschee die Regenbogenflagge gehisst. Vielen Dank an die Unterstützer*innen aus Politik und Zivilgesellschaft 🌈

Közzétette: Ibn Rushd Goethe Moschee – 2022. július 1., péntek

 

Az öt évvel ezelőtt alapított mecset az egyetlen Németországban, amely magát liberálisként határozza meg: a férfiak és a nők itt együtt imádkozhatnak, és nyitott az LMBTQ-hívők előtt is.

Mo El-Ketab, a mecset hat imámjának egyike arról beszélt, hogy a mecset „egy biztonságos tér kíván lenni a másságukban különböző emberek számára, hogy ők is megtapasztalhassák életük sprirituális oldalát.” Azt reméli, hogy a példájukat a többi mecset is követi majd, vagy legalábbis tesznek gesztusokat az LMBTQ közösség felé.

Marc-Eric Lehmann, a berlini pride, a Christopher Street Dayre (CSD) elnökségi tagja szerint a zászló kitűzése egy hihetetlenül erős jel, és fontosnak tartja, hogy a vallás helyet kapjon az LMBTQ közösségekben:

„A queer emberek között is vannak, akik vallásosak és hisznek Istenben.”

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin