Hírek

Egy ausztrál szenátor szerint a melegházasság után az emberek hidakat kezdenek el feleségül venni

Évek óta tart a huzavona a házassági egyenlőség megteremtése körül Ausztráliában. Törvénymódosítást támogató ütős reklámfilmek ide, 500 vallási vezető felhívása oda, a változás nagyon lassan következik be. Ami az előzményeket illeti: az ügy több mint két éve húzódik. A konzervatív miniszterelnök, az azonos neműek házasságát támogató Malcolm Turnbull még a választási kampányában megígérte, hogy a kérdést népszavazásra fogják bocsátani.

Utóbb ez egy elég szerencsétlen ígéretnek bizonyult. Amikor ugyanis tényleg népszavazást akart kiírni, elvi okokból egyszerre háborodott fel a közvélemény és a politikusok. Érthető álláspontjuk szerint ugyanis a jogegyenlőség nem vagylagos, amit népszavazáson egy eldöntendő kérdés után lehet megadni vagy elutasítani, hanem mindenkinek jár. Emiatt pedig nem a népnek, hanem a parlamentnek kellene döntenie az ügyben. Mindezek ellenére augusztus hetedikén a képviselők mégis megszavazták, hogy a nép döntsön.

Ez azonban nem tartja vissza a törvényhozás képviselőit és szenátorait attól, hogy további bölcsességekkel gazdagítsák a lassan kabaréba forduló vitát. Legutóbb Tasmania, Ausztrália legnagyobb szigetének szenátora Eric Abetz osztotta meg gondolatait politikustársaival.

Eric Abetz

E vita keretében előszeretettel szoktak amellett érvelni, hogy nem az számít, ki kit szeret. Hogy a szerelem az szerelem és kész. De mindeközben vannak, akik például az Eiffel-toronnyal akarnak összeházasodni. Erre mondta az amerikai Roberts alkotmánybíró – és teljesen egyetértek vele -, hogy ha kivesszük a szerelem definíciójából a férfi és nő fogalmát, azzal szabad utat adunk mindennek” – nyilatkozta Abetz a Buzzfeed News-nak.

Érvelése szerint a házassági egyenlőség megvalósításával előbb utóbb nem lenne szabad megkérdőjelezni egyetlen párkapcsolat típusát, érvényességét sem. Elkérkezne a családon belüli házasságok és a bigámia, poligámia kora. Az ausztrál szenátor szerint biztos lenne valaki előbb-utóbb, aki a Sydney-i Harbour-hidat akarná elvenni.

Eric Abetz nem most fakadt ki először az egyenlő házasság ellen, nyilatkozatai és posztjai a közösségi médiában évek óta nagy port kavarnak.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb