Színes

Egy asztrofotós lehet az első nyíltan meleg férfi az űrben

Jon Carmichael Barack Obamával / fotó: Jon Carmichael

 

A tervek szerint idén októberben indul útjára a SpaceX azon missziója, amely során először alkotják majd kizárólag magánemberek a teljes legénységet. A három-öt napig tartó, alacsony Föld körüli pályán zajló Inspiration4 nevű küldetés még egy elsőséget behúzhat: a Washington Blade szerint az asztrofotós Jon Carmichael személyében az első nyíltan meleg (magán)űrhajós is a fedélzetre léphet.

A négyfős küldetést a milliárdos üzletember és pilóta, Jared Isaacman vezeti, mellette az orvosi asszisztens Hayley Arceneaux (a jelenlegi állás szerint a 29 éves nő lesz a legfiatalabb amerikai az űrben) teljesít szolgálatot. A küldetés a jövőbeli űrturizmus egyfajta reklámja is egyben: Isaacman ugyanis 100 millió dollárt adományoz egy főként rákkutatással foglalkozó gyermekkórháznak, és a küldetés egyik helyét olyanok között sorsolják ki, akik legalább 10 dollárt adományoznak a St. Jude Children’s Research Hospitalnak.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jon Carmichael (@jon_carmichael)

 

A negyedik székre pályázik a nyíltan meleg asztrofotós és pilóta Jon Carmichael. A 34 éves fotós egyik kedvenc témája a Tejútrendszer, és mindent megtesz azért, hogy fényszennyezettségtől mentes helyekről készíthesse fotóit.

„Elvesztettük a kapcsolatot a fényszennyezettségtől mentes égbolttal. Ezért szeretek elmenni a semmi közepére, távol a fényszennyezettségtől, és az éjszakai égboltot fotózni, hogy ez az élmény ne tűnjön el, hogy megoszthassam másokkal, hogy ők is átérezhessék ezt a csodát.”

 

Carmichael fotózott hírességeket, köztük Barack Obamát és Lady Gagát is, de asztrofotós karrierje egy 2017-es képével kapott lendületet. Teljes napfogyatkozást megörökítő képére akkor figyeltek fel a befolyásos döntéshozók, amikor a Twitter privát rendezvényén a SpaceX-alapító Elon Musk helyére kellett beugrania előadást tartani.

Már a fotó készítése is kalandos volt. Miután lemaradt a napfogyatkozásra induló különgépről, egy kereskedelmi járatra vett jegyet, hogy legalább a levegőben legyen az esemény idején. Amikor a személyzet megtudta, mit keres a gépen, mindent megtettek a sikeres fotóért, a pilóta még a gép útvonalán is módosított annyit, hogy Carmichael a legjobb szögben kaphassa el a jelenséget.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jon Carmichael (@jon_carmichael)

 

Az asztrofotós azért pályázott a SpaceX küldetésére, mert az űrutazás a gyerekkori álma. Ezt az álmot átérzi George Takei, az eredeti Star Trek sorozat színésze is, aki a Twitteren fejezte ki támogatását. Ha Carmichael esetleg mégsem férne fel a fedélzetre, nem esik majd kétségbe: már megpályázta a SpaceX #dearMoon-küldetését is, amely a tervek szerint 2023-ban űrturistákkal a fedélzetén megkerüli a Holdat, majd visszatér a Földre.

Az első LMBTQ asztronauta az asztrofizikus Sally Ride volt, az első amerikai űrhajósnő. Csak 2012-es halála után vált ismertté, hogy 27 évig volt élettársa Tam O’Shaughnessy, erről pedig kizárólag a család és a barátaik tudtak.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb