Egészség

Egy 66 éves férfi az ötödik ember a világon, aki kigyógyult a HIV-ből

HIV-vírussal (sárga színnel) fertőzött emberi sejt / fotó: National Cancer Institute

 

A montreali nemzetközi AIDS-konferencián július 27-én két új esetről számoltak be, amelyek azt mutatják, hogy lehetséges a szervezet megszabadítása az életképes HIV-vírustól, valamint hogy tartós vírusremisszió is elérhető.

Az NBC beszámolója szerint egy 66 éves amerikai férfi leukémia miatt kapott csontvelőátültetést egy olyan donortól, aki természetes módon ellenálló a HIV-vírussal szemben. A meleg férfit még 1988-ban diagnosztizálták HIV-vel, és a kezelés után abbahagyhatta a HIV-gyógyszerek szedését, és már 17 hónapja remisszióban van. (A kifejezés azt az állapotot jelöli, amikor egy betegség és a kórokozók a kezelés hatására visszahúzódnak kimutathatatlan szintre.)

Jelenleg ő a legidősebb személy – 63 éves volt a kezelés idején -, és egyben a leghosszabb ideje HIV-vel élő ember, akinél az őssejt-transzplantációval végzett kezelés sikeresnek tűnik. A férfi mindössze az ötödik, akit sikerült meggyógyítani a HIV-ből. Nyilatkozatában erről így ír:

“Amikor 1988-ban diagnosztizálták nálam a HIV-vírust, sokakhoz hasonlóan én is azt hittem, hogy ez halálos ítélet. Soha nem gondoltam volna, hogy megérem azt a napot, amikor már nem leszek HIV-fertőzött.”

 

„Nagyon alaposan követtük az állapotát, és a mai napig nem találtunk arra utaló bizonyítékot, hogy a HIV szaporodna a szervezetében” – mondta Dr. Jana Dickter, a kaliforniai City of Hope kórház klinikai docense, a kezelőcsoport tagja.

A másik esetről spanyol kutatók számoltak be, ők az őssejt-transzplantáció helyett az immunerősítő kezelés hatását vizsgálták. Egy női páciens 2006-ban kapta a kezelést, akinél ennek hatására a HIV-vírus továbbra is kimutatható, de immunrendszere több mint 15 éve kontrollálja a vírus szaporodását.

 

 

Három HIV-vakcinát is tesztelni kezdtek az Egyesült Államokban

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin