Lifestyle

Egy 19 éves műugró coming outja – Előbújni nehéz, különösen a sport világában

A 19 éves egyetemi sportoló, Aidan Faminoff a kanadai LMBTQ közösség egyik ikonja. A nyíltan meleg fiatalember a 2016-os olimpiai felkészülés során bronzérmet nyert hazájában. A műugró az OutSports magazinnak mesélt coming outjáról.

 

 

“Hatodikos korom óta tudom, hogy meleg vagyok. Egyetemista koromig senkinek sem tudtam beszélni erről. Össze voltam zavarodva, hogy miért a férfiak vonzanak. A barátaimmal mindig a gimi környékén lógtunk, és rosszul voltam tőle, ahogy fütyülnek a jó csajok után és kibeszélik őket. Üvölteni akartam, mert nyíltan szerettem volna beszélni magamról és arról, hogy engem a pasik vonzanak. Egyszerűen csak szerettem volna megosztani az érzéseket, amik csak gyűltek bennem.”

 

 

Aidan végül a tanítás utáni napi edzésben és a műugrásban talált menedéket, de titkolta igazi önmagát környezete elől –  egészen az érettségi előtti utolsó hetekig, amikor előbújt néhány barátjának.

 

 

“Láttam a legjobb barátnőmet, aki szerelmes és boldog volt a barátnőjével. Ugyanezt akartam érezni, jól akartam lenni a saját bőrömben. Példakép volt számomra, belőle merítettem erőt és önbizalmat.”

Amikor elkezdte az egyetemet az USA-ban, úgy döntött, előbújik a család, a barátok és az egész világ előtt. Erre végül a közösségi médiában került sor a 2016-os Előbújás napján.

“A gimi, ahová jártam, tele volt olyan srácokkal, akik úgy érezték, övék a világ. Féltem, ha előbújok, kitaszított leszek és elítélnek. Az egyetemi környezet más. Sokkal befogadóbb. Az előbújással jobb sportolóvá váltam, mert nyugodtabb vagyok, hiszen végre önmagam lehetek. Azzá válhatok, akivé mindig is akartam. Szerencsére a szüleim elfogadtak. Egy támogató családdal az előbújás is sokkal könnyebb volt, mint vártam.
Ha csak egyetlen tanácsot adhatnék bárkinek, kortól, nemtől, orientációtól függetlenül, az ennyi lenne – légy önmagad, és senkinek se engedd, hogy elnyomjon! Ez a te életed, ezért élj a lehetőségeiddel, és úgy, ahogyan te szeretnél!”

Aidan Faminoff Instagram-profilját ERRE találjátok.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb