Hírek

Egész Európára kiterjesztené a házassági egyenlőséget egy osztrák politikus

Az Európai Parlamenti választásokra készül a kontinens, a szavazók a különböző országok hagyományainak megfelelően 2019. május 23. és május 26. között adhatják le szavazataikat. A voksolás magyarországi időpontja 2019. május 26. vasárnap.

 

Claudia Gamon

 

Ausztriában szintén ugyanezen a napon tartják majd a választásokat, és az osztrák liberális NEOS párt listavezetője, Claudia Gamon az egész Európai Unióra kiterjesztené a tagállamok egyre bővülő sorában már elérhető házassági egyenlőséget.

“Az Európai Unió minden polgára számára biztosítja az európai szabadságot és életstílust. Ehhez hozzátartozik az a jog is, hogy ha két ember szereti egymást, akkor a nemüktől függetlenül összeházasodhassanak.

Hogy az azonos jogokon kívül milyen gyakorlati okokból is kellene egységesíteni az azonos nemű párok státuszát, azt egy saját példával párttársa, Isak Schneider mutatja be:

“Házasságban élő meleg férfiként elég felszállnom a repülőgépre, és Bécsben máris nem számítok házasnak.”

Az osztrák politikus Luxemburgban él, és ott házasodott össze párjával, még mielőtt erre Ausztriában is lehetőség nyílt volna. Emiatt azonban otthon nem számít házasnak. Hiába vezették be a házassági egyenlőséget, a 2019. január 1. előtt külföldön kötött házasságokat nem ismerik el Ausztriában az azonos nemű párok esetében – csupán kevesebb jogot biztosító regisztrált partnerségként.

Claudia Gamon az osztrák sajtóban az európai szintű házassági egyenlőség mellett érvel, és éppen Magyarországot hozta fel példának. Ha ugyanis egy meleg vagy leszbikus pár Bécsben szeretne összeházasodni, de csak egyikük osztrák, a másikuk pedig magyar, akkor a házasságukat elutasítják Ausztriában.

“Ezzel a fajta diszkriminációval sokan szembesülnek az Európai Unióban. Érthetetlen, miért kell még mindig erről beszélni”

– teszi hozzá párttársa, Isak Schneider. Gamon szerint a kontinensre kiterjedő házassági egyenlőség véget vetne annak, hogy Európa jelenleg “a szabadság és az elnyomás szőnyegeként” jelenik meg a térképen. Szavait könnyen megérthetjük, ha ránézünk az alábbi térképre, ami Európában országok szerinti bontásban ábrázolja a jelenlegi jogi környezetet.

 

Same-sex marriage map Europe detailed.svg
By Silje L. BakkeOwn work. This file was derived from: Same sex marriage map Europe.svg, CC BY-SA 3.0, Link

 

A politikus saját kormányát is felszólította, hogy rendezze a kialakult helyzetet.

“Első lépésként el kell távolítani azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek megkülönböztetik a különböző nemzetiségű párokat. A párok jogi bizonytalanságának véget kell vetni.”

Gamon pártja a felmérések szerint 6-9 százalék között áll, így a politikusnak várhatóan biztos helye van az Európai Parlamentben.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb