Hírek

Edward Snowden szerint a tökéletlen megfigyelésnek is köszönhetőek a melegjogi mozgalmak sikerei

Miután Laura Poitras és Gleen Greenwald megkapták az Oscar-díjat Citizenfour című dokumentumfilmjükért, a jelenleg Oroszországban élő Edward Snowdennel együtt fórumot nyitottak a Reddit-en, ahol készségesen válaszoltak a felhasználók kérdéseire mindenféle témában. A melegjogok nem a kérdezők részéről kerültek elő, hanem Snowden említette meg azokat egyik válaszában.

Former U.S. spy agency contractor Edward Snowden is interviewed

A kérdés az volt, hogyan lehetne szerintük visszaemelni a köztudatba az NSA-botrányt a 2016-os választások idejére, amikor annyi más probléma (pl. az ISIS tevékenysége) háttérbe szorítja azt.

Snowden válasza így szólt: “Észben kell tartanunk, hogy a kormányok nem mindig hajlandóak megreformálni magukat. Nemrég olvastam egy könyvben (Bruce Schneider: Data and Goliath), hogy a törvények teljes körű érvényesülése ugyan nagyon jól hangzik, de nem minden esetben. A bűnözés megszűnése elég vonzó kilátás – de mivel van itt a gond? 

Ha végigtekintünk a történelmen, a nyugati civilizáció és az emberi jogok fejlődése igazából a törvényszegésen alapul. Amerika egy erőszakos forradalomból született, ami az akkori rend szerint felháborító árulás volt a koronával szemben. A idő megmutatta, hogy a történelmi sérelmek jóvátétele sokszor lelkiismeretlen bűnökből születik – mint a rabszolgaság leküzdése vagy az elítélt zsidók védelme.  

De ennél kevésbé szélsőséges témakörökben is találhatunk hasonló példákat. Mi a helyzet mondjuk az alkoholtilalommal? A melegházassággal? A marihuánával? 

Hol lennénk ma, ha egy tökéletes megfigyelőrendszerekkel és végrehajtó hatalommal rendelkező kormány – törvényes kereteken belül – elfogta, bebörtönözte és megszégyenítette volna az összes törvényszegőt?  

Ha az emberek elveszítik azon szándékukat, hogy felismerjék, amikor a történelemben a törvényesség eltávolodik az erkölcsöktől, nem csupán a jogaink feletti irányítást adjuk át a kormányunknak, de a saját jövőnkben játszott szerepünket is.”

Edward Snowden 2013-ban szivárogtatta ki az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal számos titkos iratát; hawaii-i otthonából először Hong Kong-ba távozott, majd Oroszországban kapott menedékjogot. Eleddig nem nagyon szólalt fel olyan témákban, amikkel ráléphetne “vendéglátói” lábára – márpedig tudjuk, hogy Oroszország momentán nem éppen melegbarát attitűdjéről híres. Meg kell jegyezni azt is, hogy a film készítői, Poitras és Greenwald egyaránt homoszexuálisok, ami valószínűleg inkább a véletlen műve, és nem áll kapcsolatban Snowden fenti kijelentésével.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb