Hírek

Eddie Murphy szerint homofób viccei régen elfogadhatóak voltak

A színészt több támadás is érte a nyolcvanas években bemutatott stand-up műsora miatt, ami egy ötperces homofób kirohanással kezdődött. Murphy úgy látja, bár ma már elfogadhatatlan lenne az ilyesmi, és meg is bánta szavait, annakidején teljesen más volt a helyzet.

A Delirious című műsorban Eddie Murphy azt állította, hogy a meleg férfiak – ezt egy cseppet obszcénabb megfogalmazásban használta – nem nézhetik a hátsóját, amíg a színpadon van. Emellett arra is kitért, hogy a heteroszexuális férfiak könnyen AIDS-fertőzöttek lehetnek, ha barátnőjük megcsókol egy meleg srácot a baráti körükből – idézi a Pink News.

 

 

A CBS készítette interjúban Eddie Murphyt arról kérdezték, vajon még mindig viccesnek találja-e az 1983-ban megengedett homofób vicceket.

„Néhányat. De vannak olyanok is, amelyeket roppant kínosnak találok. Miközben nézem, arra gondolok, hogy el sem hiszem, hogy ilyet mondtam!”

Amikor pedig arra voltak kíváncsiak, vajon zavarták-e a nyolcvanas években az LMBTQ közösség tiltakozásai megnyilvánulása miatt, azt mondta: Nem. Akkoriban úgy voltam vele, hogy ez a helyzet, ezt kell elfogadni.

Korábbi „vicceiről” úgy gondolja, még ha kínosak is, nem hiszi, hogy szégyenkeznie kellene miattuk. Azokat a vicceket még most is értékelhetőnek véli, és azzal nyugtatja magát, hogy megnyilvánulásai nagyon is illettek az akkori idők kontextusába, amikor még ő is sokkal fiatalabb volt, és kevesebbet tudott az LMBTQ közösségről is.

Amikor először kérdezték a homofób tartalomról 1996-ban, a színész azt mondta, megbánta tettét, és már sokkal többet tud az AIDS-ről, mint az 1980-as évek elején.

„Tudom, mennyire komolyan kell venni az AIDS-et. Tudom, hogy ez egyáltalán nem vicces. […] Nem vagyok homofób. A feleségemmel többször is adományoztunk már az AIDS-kutatások segítésére. Voltak a közelemben olyan emberek, akik az AIDS miatt haltak meg. Nem ismerek senkit, akit valamilyen szinten nem érintett volna a dolog. Mindenki ismer valakit, akinek szembe kellett néznie vele. A feketéket egyébként is sokkal nagyobb mértékben érintette az AIDS, mint bármely más csoportot.”

 

 

hirdetés
Previous post

Az USA Belügyminisztériuma nem védi többé LMBTQ munkatársait a diszkriminációtól

Next post

Ezek voltak a kedvenc cikkeitek 2019-ben - 1. rész