Hírek

Ecuadorban is házasodhatnak az azonos nemű párok

Fotó: Rodrigo Buendía | Agence France-Presse

 

Valóra váltak a helyi aktivisták és az LMBTQ közösség reményei: az ecuadori alkotmánybíróság úgy döntött, az országnak be kell vezetnie a házassági egyenlőség intézményét.

Ecuador az első országok között volt, ahol alkotmányban tiltották a szexuális orientáción alapuló diszkriminációt 1998-ban. Tíz évvel később mégis egy férfi és egy nő kötelékeként vették be a házasság fogalmát az alkotmányba. Igaz ugyanakkor, hogy azt is megerősítették, hogy az örökbefogadás kivételével az azonos nemű párokat is megilletik ugyanazok a jogok, mint a házaspárokat.

A házassági egyenlőség ecuadori bevezetéshez nagy segítséget adott, amikor idén januárban történelmi döntést hozott az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága. A húsz közép- és dél-amerikai országot felügyelő igazságügyi szervezet kötelezte a tagországokat, hogy törvényesítsék az azonos nemű párok házassághoz való jogát, valamint nemkorrekciós műtét végrehajtása nélkül is tegyék lehetővé transznemű állampolgáraik számára a nemváltoztatást hivatalos papírokon.

Eközben meleg és leszbikus párok helyben is kérvényezték joguk elismerését a házassághoz, sokan több éves jogi küzdelmet is vállalva – végül több helyi bíróság is a javukra döntött és alkotmányellenesnek ítélték meg a törvényi tiltást.

Ezzel egy időben az alkotmánybíróság is tárgyalni kezdte Emberi Jogok Amerika-közi Bíróságának januári döntését, és június 12-én úgy döntöttek, az kötelező érvényű Ecuadorra.

Az El Comercio napilap szerint a tegnapi döntés után Quito, Guayaquil és Cuenca városokban nyolc azonos nemű pár máris jelezte házasságkötési szándékát.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb