Hírek

Ebben az országban nincsenek másodrendű állampolgárok – Tüntetés ma este a homofóbia ellen

Nincs helye homofóbiának a közéletben – ez a hívószava a ma esti demonstrációnak, amit a Kossuth térre szervezett a Budapest Pride. Kövér László szerdai megszólalása egy zuglói fórumon nem csak az LMBTQ közösséget, de az egész közéletet megrázta.

 

 

Óriási felháborodást váltott ki, amikor Kövér azt fejtegette, hogy a “normális homoszexuálisok” nem akarnak egyenrangúak lenni. A Budapest Pride álláspontja szerint felfoghatatlan, hogy valaki a XXI. században másodrendű állampolgárnak minősítsen valakit. A gyűlöletbeszéd ilyen fokú megjelenése a közbeszédben az egész társadalomra károsan hat, és veszélyes: növekedhet a gyűlöletbűncselekmények, iskolai zaklatások, bántalmazások száma is – hiszen ha valamit az országgyűlés házelnöke következmények nélkül megtehet, arra bárki feljogosítva érezheti magát. Kövér László a gyerekek biztonságát veszélyezteti azzal, hogy azt a gondolatot hangoztatja, hogy a melegek kevesebbet érnek heteroszexuális társaiknál.

Ám Kövér továbbfűzte a gondolatot: kinyilatkoztatta, hogy az örökbefogadni akaró szülők nem különböznek a pedofiloktól. Gyomorforgató, amikor valaki a szülővé válás vágyát egyenlővé teszi gyermekek megerőszakolásával. Ez egyrészt mélységesen sértő minden örökbefogadó szülőre nézve, másrészt elbagatelizáló a pedofil bűncselekményt elkövetőkre nézve – mindkét aspektus végtelenül elítélendő.

Nincs helye a közbeszédben a gyűlöletkeltésnek, a homofóbiának, a kirekesztésnek. Nem taníthatjuk erre a gyerekeinket, és nem lehet ez a norma. Ezért békés demosntrációra hívja a Budapest Pride azokat, akik szintén egy biztonságos, egyenlő, befogadó, szolidáris társadalomban szeretnének élni, ahol soha nem kell fenyegetve éreznie magát annak, aki különbözik a többiektől. A tüntetésen rövid beszédek után átadásra kerül “A legegyenlőbb magyar” díja.

Kövér László botrányos megnyilatkozásán túl a tüntetés további előzménye, hogy a Budapest Pride nemrégiben megelégelte a közbeszédben elhangzó gyűlöletkeltő homofób megszólalásokat. Gajdics Ottó kutyaszarozásakor gyűjtést indítottak: egy hétig gyűjtöttek adományt azoktól, akiket felháborított Gajdics megjegyzése. Az így befolyt 300.000 forintos összeget hivatalos levélben köszönték meg Gajdicsnak, hiszen nagyban segítette a Budapest Pride munkáját. Kövér László éktelen homofób ömlengésekor pedig “bajszok harca” címen hirdettek versenyt: vajon a Kövér László által felháborított emberek adományai túlszárnyalják majd Gajdics Ottó fundraising-hatékonyságát? A házelnök fölénye nem is hagy kétséget: két nap alatt máris több mint félmillió forinthoz segítette hozzá a Budapest Pride-ot.

 

Tüntetés ma este: Söpörjük ki a homofóbiát a közéletből!

2019.05.18. szombat 18:30-20:30
Kossuth Tér
Facebook esemény

 

 

hirdetés
Previous post

Legendás Pussycat Dolls számot dolgozott át Ezra Miller

Next post

“Végül is mi a fene bajom van a melegekkel?!”