Utazás

Düsseldorf – Az elegáns metropolisz

Németország nyugati szélén, a Rajna mellett fekszik Düsseldorf. Ez az izgalmas, elegáns és könnyen elérhető metropolisz egyszerre büszke régi időkre visszanyúló, helyi hagyományaira, valamint élenjáró modernitására. Köszönhetően a tőle nagyobb Köln közelségének – alig harminc kilométer választja el őket –, Düsseldorf régóta barátságos rivalizálást folytat déli szomszédjával. A csaknem kétszer akkora Köln kétségtelenül hangsúlyosabb helyszín LMBTQ szempontból. De Düsseldorf így is képes elhomályosítani Kölnt, hiszen Észak-Rajna-Vesztfália fővárosaként mind politikailag, mind pénzügyi-, divat- és kereskedelmi központként jelentősebb. Híres bevásárlóutcája a Königsallee, vagy ahogy a helyiek hívják, a Kö, ami valószínűleg a legdrágább és leghíresebb vásárlóutca Németországban.

Alig hatszázezres lakosságához képest Düsseldorf kulturális élete egészen elképesztő. Világszínvonalú opera- és balett-társulattal, Robert Schumanntól a Kraftwerkig terjedő zenei örökséggel, és tizennyolc, köztük számos nemzetközileg elismert múzeummal büszkélkedhet. Düsseldorf élen jár az építészetben is: itt található az első német felhőkarcoló 1924-ből, és az egyik legnagyobb barokk kastély is az országban. Ezenkívül különösen a Mediahafen együttese izgalmas. A használaton kívüli, egykori kikötőből csillogó vízparti lakónegyedet varázsoltak, köztük Frank Gehry egyik épületével.

Az óvárosban egy négyzetkilométerre több, mint 250 bár és diszkó jut, ami világviszonylatban is ritkaságnak számít. Kölnhöz mérve a város LMBTQ szubkultúrája jóval kisebb helyre összpontosul, kevésbé van szem előtt, de így is meglepően sokszínű, csupán tudnunk kell, merre keressük. Farsang idején pedig még keresnünk sem kell: ilyenkor a város egyik kedvenc eseménye a Tuntenlauf nevű divatbemutató, amikor drag queenek vonulnak a kifutón.

A Köln-Düsseldorf rivalizálás és a két város közelsége az utazónak csupán előnyére válik, és azt se feledjük, hogy kétszáz kilométeren belül innen már Brüsszelt és Amszterdamot is megtaláljuk.

Ország: Németország

LMBT jogok: örökbefogadási lehetőség 2011 óta, egyenlő házasság 2017 óta

Átlagos nyári időjárás: 22-24 ⁰C közötti hőmérséklet

Időeltolódás: nincs

Utazás: hétfő kivételével járatok naponta több alkalommal

Bejutás a városba: az elővárosi vasútnak és a helyközi vasútvonalnak is van megállója a repülőtéren, de számos autóbuszjárat is indul a belvárosba.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb