Nagyvilág

Drezda püspöke szerint az azonos nemű pároknak is jár az áldás

fotó: Sebastian Kahnert/dpa

 

Drezda római katolikus püspöke, Heinrich Timmerevers egy hétfői interjúban arról beszélt, hogy az egyháznak változtatnia kell LMBTQ ügyekben a hozzáállásán. A német Bild napilap által szemlézett interjúban a püspök kijelentette, hogy újra kell gondolniuk a kapcsolatot a meleg és leszbikus híveikkel. Timmerevers felszólalt az azonos nemű párok házasságának megáldása mellett, amelyet jelenleg nem engedélyez a katolikus egyház.

„Fontos számomra, hogy gyülekezeteinkben és az egész egyházban erősítsük a homoszexuálisok iránti elfogadást és toleranciát. […] Tudom azt is, hogy az integrációjukat és az egyházunkban az erre irányuló jelenlegi erőfeszítéseimet nem mindenki fogja támogatni.”

A püspök az egyházmegyéje különböző pontjain találkozott már meleg, leszbikus, transznemű keresztények csoportjával, és szerinte sok püspök és pap azért találja furcsának az elkötelezettségét, mert ők nem beszélgettek még ilyen csoportokkal. Timmerevers az azonos nemű párok megáldását is támogatja:

„Természetesen erre is gondolnunk kell. De én alapvetően örülnék egy ilyen nyitásnak. A kérdés az: mit áldok meg? Embereket. És amikor előttem áll valaki és áldást kér, akkor hogyan utasíthatnám el ezt az áldást?”

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az áldástól függetlenül nem fogad el mindent és nem találja jónak, amit ezek az emberek tesznek. De utalt azokra a beszélgetésekre, amiket LMBTQ keresztényekkel folytatott, akik élet- és hittörténeteiket mesélték el neki.

„Ezek megindító beszélgetések voltak, mert észre kellett vennem, hogy sokakban mekkora küzdelem zajlik. Keresztények akarnak lenni és a hitüket is meg akarják élni az egyházban. És én nem akarom ezeket az embereket magukra hagyni ebben a küzdelemben.”

A püspök szerint ezért kell a római-katolikus egyháznak ebben a kérdésben újrapozicionálnia magát. Timmerevers egyéb kérdésekben is az egyház megújítását pártolja, decemberben azt mondta, hogy el tud képzelni házas papokat is, és a nők egyházi szerepvállalását is megfontolandónak tartja.

 

 

Nyíltan buzizó katolikus pap a magyar televíziózás legújabb mélypontja

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb