Egészség

Drámaian zuhant az új HIV-fertőzések száma a brit meleg és biszexuális férfiak körében

Frissen publikált közegészségügyi adatok szerint 2012 óta Nagy-Britanniában 71 százalékkal csökkent a frissen kiszűrt HIV-pozitív meleg és biszexuális férfiak száma, ami óriási előrelépésnek számít a szigetországban – számol be a BBC. A látványos javulás egyrészt a szexuális felvilágosító kampányoknak, másrészt a PreP egyre könnyebb hozzáférhetőségének köszönhető – nem véletlen, hogy aktivisták sürgetik a kormányzatot: tegye utóbbit még szélesebb kör számára elérhetővé.

Becslések szerint 2018-ban 103.800 ember élt HIV-vel Nagy-Britanniában, akiknek 93 százaléka volt diagnosztizálva. Ez utóbbiaknak 97 százaléka áll rendszeres gyógyszeres kezelés alatt és az ő körükben 97 százalék vírusszáma kimutathatlanul alacsony, tehát nem fertőző.

Míg 2012-ben a brit egészségügy még 2800 meleg és biszexuális férfit szűrt ki, addig 2018-ra ez a szám 800-ra olvadt.

 

Az AIDS Világnapja alkalmából vörösre festett Lánchíd, 2019. 12. 01.

 

Matt Hancock egészségügyi miniszter szerint az adatok ismeretében egyáltalán nem elérhetetlen cél, hogy 2030-ra Nagy-Britanniában nullára csökkenjen az új HIV-fertőzések száma.

A PreP az úgynevezett magas kockázati besorolású csoportok tagjainak (ide értve a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat) már ma is ingyenesen elérhető Skóciában és Wales-ben, Angliában azonban várólisták vannak.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb