Nagyvilág

Dosztojevszkij és Stephen King könyvei is szerepelnek az orosz tiltólistán

 

A Megamarket online webáruház az orosz propagandatörvénnyel összhangban több mint 250 könyvet távolított el a felületéről – írja a Kommerszant.

A Sberbank tulajdonában található online kereskedelmi platformon nem lehet olyan könyveket árusítani, amelyek „LMBTQ propagandát” terjesztenek. A több mint 250 könyvet tartalmazó listán olyan alkotások szerepelnek, mint Dosztojevszkij Nyetocska Nyezvanova című, félbemaradt regénye, Oscar Wilde-tól a Dorian Gray arcképe, Murakami Harukitól a Norvég erdő, Stephen Kingtől az Az, az Álom doktor és A remény rabjai vagy Vlagyimir Szorokintól a Naszlegyije (Наследие).

A listát egy „külföldi ügynöknek” nyilvánított újságíró, Alekszandr Pljuscsev szerezte meg és állítása szerint még 2022 decemberében állították össze az Internetes Kereskedelmi Vállalkozások Szövetségének tagjai, a Putyin által aláírt propagandatörvényre reagálva. A törvény miatt számos televíziós csatorna és egyéb platform kezdett öncenzúrába, hogy elkerüljék a vizsgálatot és a büntetéseket.

A Meduza szerint a listán lévő könyvek némelyike továbbra is megtalálható a kereskedelmi portálon, így nem tudni, hogy pontosan milyen kritériumok alapján válogatták össze a listát.

Oroszországban a propagandatörvény kiterjesztése és az „LMBTQ mozgalom” szélsőségesnek nyilvánítása óta felgyorsult az LMBTQ közösség jogainak sárba tiprása. Nemrég egy meleg parti résztvevőit verték meg rendőrök,  de tartóztattak már le embereket szivárványos fülbevaló viseléséért is.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin