Hírek

Döntött a szingapúri bíróság: bűncselekmény marad a homoszexualitás

Meleg pár a szingapúri pride, a PinkDot 2018-as rendezvényén

 

A szingapúri legfelsőbb bíróság elutasította azokat beadványokat, amelyeket a büntető törvénykönyv hírhedt 377A paragrafusa ellen nyújtottak be. Az angol gyarmati időkből maradt passzus a mai napig bűncselekménynek minősíti a férfiak közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatot.

Egy orvosprofesszor és LMBT aktivista, Roy Tan, egy nonprofit LMBT szervezet korábbi vezetője, Bryan Choong, és egy helyi DJ, Johnson Ong Ming egymástól függetlenül indították az eljárásokat. Mindhármójuk jogi képviselői arra alapozták beadványaikat, hogy a homoszexualitás kriminalizálása számos ponton ellentétes a szingapúri alkotmány rendelkezéseivel.

Choon jogi csapata a brit nemzeti archívumból származó dokumentumokat mutatott be a bíróságnak. Ezekből kiderül, hogy a gyarmati időkben a paragrafus eredetileg a férfi prostitúció terjedésének korlátozására irányult, nem pedig a privát szféra beleegyezésen alapuló kapcsolataira. Ezek az archív dokumentumok ráadásul eddig nem voltak ismertek, amikor 2014-ben egyszer már a bíróság elé került a paragrafus. Ong jogi képviselői azzal érveltek, hogy a szexuális orientációt nem lehet megváltoztatni, és hogy a homoszexualitást genetikai és környezeti tényezők határozzák meg.

 

Akik a dekriminalizációért küzdenek: Brian Choong, Johnson Ong Ming és Roy Tan

 

A See Kee Oon bíró által vezetett testület azonban március 30-án mindhárom beadványt elutasította, írja a The Straits Times, így érvényben marad a homoszexualitás büntethetősége. A 377A paragrafus szerint a férfiak közötti szexuális kapcsolat 2 évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálható. A bíró elutasította a felhozott érveket, és közölte, a paragrafus 1938-as bevezetése a közerkölcs általános védelmét szolgálta, ezzel pedig a férfiak közötti szexuális kapcsolat minden formáját tiltja. A bíró azt is visszautasította, hogy tudományosan bizonyított lenne a szexuális orientáció megváltoztathatatlansága.

A szingapúri főügyészség, amely az államot képviselte ezekben az ügyekben, azzal érvelt, hogy a homoszexualitás büntethetősége egy mélyen megosztó, társadalmi és politikai kérdés, amelyben a parlamentnek kell döntenie, nem pedig a bíróságoknak.

Az ország miniszterelnöke, Lee Hsien Loong tavaly előre megmondta, hogy a 377A paragrafus még sokáig érvényben lesz. Tette mindezt úgy, hogy a saját unokaöccse 2018-ban coming outolt, és tavaly egybekelt a párjával, a miniszterelnök felesége pedig LMBT ügyeket támogat.

 

 

Melegsége miatt rúgta ki kiadója a szingapúri popsztárt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb