Nagyvilág

Döntött a lengyel bíróság, nem tiltják be a pride felvonulásokat

“Jesteśmy ludźmi nie ideologią” – Emberek vagyunk, nem ideológia, ez áll a homofób lengyel elnök ellen tüntetők tábláin. Lublin, Lengyelország, 2020. június 16. Fotó: a_widz

 

A lengyel parlament alsóházának, a Szejm elnöke elutasította, hogy tárgyalásba vegyék a „Stop LGBT” nevű törvénytervezetet. Elżbieta Witek döntését a legfelsőbb bíróságon támadta meg a benyújtó Élet és család alapítvány, ám kifutottak a fellebbezési határidőből. Most újra össze kell gyűjteniük a szükséges százezer aláírást, számol be róla a lengyel Onet hírportál.

A törvénytervezet benyújtásához 200 ezer aláírást gyűjtött össze a hírhedt LMBTQ-ellenes aktivista, Kaja Godek. A hitelesített aláírások ellenére azonban a lengyel parlament nem fogja tárgyalni a pride felvonulások betiltását. Witek azért utasította el a tervezetet, mert időközben a törvényalkotási bizottságra vonatkozó előírások megváltoztak, ami jelen formában nem teszi lehetővé a kezdeményezés befogadását.

Kaja Godek most fogadkozik, hogy mindenképpen a parlament elé viszi a Stop LGBT törvénytervezetét, és tavaszra újra összegyűjt százezer aláírást.

„Felháborító, hogy figyelmen kívül hagyják kétszázezer állampolgár hangját. Az a hatalom, amely látszólag elkötelezett a családi értékek mellett, mindent megtesz azért, hogy ne kelljen részt vennie egy olyan projektben, amelynek célja a családi értékek védelme, a lengyelek, különösen a gyermekek védelme az erkölcsi romlás ellen”

 

– nyilatkozta Krzysztof Kasprzak, az alapítvány képviselője. Szerinte a legfelesőbb bíróság politikai érdekből kijátszotta a törvényeket.

De mi is az a Stop LGBT nevű törvénytervezet?

Az Élet és család alapítvány törvénytervezete a szólamok szintjén elsősorban a pride felvonulások betiltásáról szól, de a valóság ennél sokkal sötétebb. A tervezet szerint nem csak a felvonulások, de minden olyan megnyilvánulás törvénytelen lenne, amely megkérdőjelezi a házasságot, mint egy férfi és egy nő kapcsolatát; ugyanígy törvénybe ütközne a kiállás a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett (ami nem létezik a lengyel jogrendben), de az azonos nemű párok általi örökbefogadást és a heteroszexuálistól eltérő nemi orientációt is tiltaná a törvény (jelentsen bármit is az utóbbi).

Hogy a katolikus egyház támogatását is megszerezze az aláírásgyűjtéshez, Godek a törvénytervezetbe a vallási jelképek védelmét is belefoglalta. Erre válaszul Artur Miziński, a lengyel püspöki kar elnöke levélben javasolta a püspököknek, hogy engedélyezzék a templomok területén az aláírásgyűjtést.

Csakhogy a püspökök közül ezt sokan elutasították, a katolikus püspöki konferencia elnöke, Stanislaw Gadecki körlevélben tiltotta meg Godek aláírásgyűjtését. A befolyásos egyházi vezetők közül a poznańi püspökön túl ugyanígy tett a varsói és a gnieznói püspök is, aki Lengyelország prímása.

 

 

Az amerikai elnökjelölt szerint sincs helye a lengyel homofóbiának

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb