Itthon

Döntött a Kúria: Nem volt jogsértő az érvénytelen népszavazásra buzdítás

Fotó: Budapest Pride

 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még április 8-án bírságot szabott ki azokra a civil szervezetekre, amelyek az úgynevezett „gyermekvédelmi” népszavazáson az érvénytelen szavazást javasolták. Az NVB álláspontja szerint mindez „nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot.” A szervezeteket egyenként 176 400 forint bírság megfizetésére kötelezte a Nemzeti Választási Bizottság, valamint az Amnesty International Magyarországot és a Háttér Társaságot további 3 millió forintra büntette.

Az érintett szervezetek a Kúriához fordultak, ahol azonban érdemi vizsgálat nélkül utasították el a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét, arra hivatkozva, hogy a beadvány nem jelölte meg, milyen konkrét összefüggések alapján jogsértő az NVB határozata.

Az Amnesty International Magyarország, valamint a másik 15 civil szervezet felülvizsgálati kérelmét azonban már érdemben bírálta el a Kúria április 14-én. A bíróság a pénteken közzétett határozatában megállapította, hogy a civil szervezetek a véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat gyakorolták. Határozatában a Kúria kijelenti:

„… a közérdeket pedig nem sérti, ezzel nem ellentétes, ha valaki úgy véli: a Kormány által feltett kérdés értelmetlen, vagy egyenesen erkölcsileg megvetendő célt szolgál vagy eredménnyel jár, ezért arra az egyik adekvát reakció az érvénytelen szavazat leadása. Amennyiben (a fentiekben bemutatottak szerint) az érvénytelen szavazat nem rendeltetésellenes, akkor annak leadását népszerűsítő kampánytevékenység sem lehet az. Nincs olyan jogszabályhely, amely „az érvénytelen szavazat”-kampányüzenetet tiltaná.”

 

A döntés értelmében ezért a szervezeteket nem is lehet bírság megfizetésére kötelezni.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb