Hírek

Döntött a bíróság: Minden kereszteződésben lehet majd csatlakozni a Pride-hoz

Miután a rendőrség meglepő merevséggel zárkózott el mindenféle kompromisszumtól és idén is kordonok közé kényszerítették volna a Budapest Pride Felvonulást, a szervezők a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő civil szervezettel jogi útra terelték az ügyet. A Pride szervezőjeként a Szivárvány Misszió Alapítványt a TASZ jogsegély-szolgálatának vezetője, dr. Hüttl Tivadar ügyvéd képviselte.

 

 

 

A menet megrendezéséhez előírt, szélsőségesen szigorú rendőri követelményeket a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány a TASZ segítségével támadta meg a bíróságon. A Fővárosi Törvényszék friss ítélete nyomán így a felvonuláshoz bármelyik utcából lehet majd csatlakozni.

Mint ahogy arra a jogvédő szervezet is emlékeztet közleményében, a felvonuláson a szervezők évről évre egyre fejlettebb biztosítással garantálják a résztvevők biztonságát. Az idei, július 6-án a Kossuth térről induló felvonulást a szervezők a lehető legkorábban be is jelentették a rendőrségen, Budapest rendőrfőkapitánya azonban csak azzal a feltétellel vette tudomásul a menet megtartását, ha azt kordonok között tartják meg: a gyűlekező helyszíneit és a menet útvonalát a rendőrség kiüríti, kordonokkal lezárja, és a résztvevők mindössze három ponton csatlakozhatnának.

A szervezők évek óta dolgoznak ennek a rendőri túlbiztosítási gyakorlatnak a lazításán, hiszen egy kordonok közé szorított menet, amelyhez útközben senki sem csatlakozhat, aligha képes a nyitottság és a szabadság üzenetét közvetíteni. A szervezők évek óta tartó aprólékos és kitartó munkájának eredményeként mára egy 250-300 rendezőből, menetkísérő csoportokból, kamerás jogi megfigyelőkből álló biztosítási mechanizmus alakult ki. Az utóbbi években folyamatosan csökkent – az ellentüntetések dacára – annak kockázata is, hogy a tíz évvel korábban történtekhez hasonló erőszakkal zavarják meg a felvonulást. Mindezekhez képest idén a főkapitány mégis bekeményített: kihasználva az új gyülekezési törvény adta lehetőséget, korlátozó határozatban írta elő a szervező számára a menetbiztosítás módját.

 

 

A Fővárosi Törvényszéken megtámadott határozat ügyében született ítélet lényegében annak a biztosítási gyakorlatnak az elfogadására kötelezi a főváros rendőrfőkapitányát, amit a szervezők tavaly már sikerrel alkalmaztak, de amiről a rendőrség idén nem volt hajlandó tárgyalni. Eszerint maradnak a kordonok ugyan, de minden útkereszteződésben lehet majd csatlakozni a felvonuláshoz.

A felvonulás nyitottsága szempontjából előnyös végkimenetel ellenére a bírósági ítélet indokolása nem a legszerencsésebb – hívja fel a figyelmet a TASZ. A rendőrség a felvonulás résztvevőinek biztonságára hivatkozott, ehhez képest a bíróság mégis abból indult ki, hogy a területzárás és a kordonok felállítása mások, a menetben részt nem vevő személyek jogainak és szabadságának védelme miatt szükséges. Azonban sem ezt az eltérő kiindulópontot nem indokolta meg a bíróság, sem azt, hogy a menet teljes zárása hogyan védené meg az erőszakos ellentüntetőktől a kívülállók jogait.

A rendőrség rugalmatlanságát a jogvédő szervezet sem érti, de az megnyugtató, hogy a bíróság a gyülekezési szabadság javára döntötte el ezt a konfliktust. Sajnálatos ugyanakkor, hogy az ítéletből sem derül ki, milyen konkrét tényekre alapozta a rendőrség, hogy idén jelentős erőszakos ellentüntetések zavarhatják meg a felvonulást, és azt az álláspontját, hogy a menet megóvása csak a teljes terület és útvonal lezárásával lehetséges. Különösen annak fényében, hogy az elmúlt két évben részlegesen kordonok nélkül zajlott a felvonulás, és nem történt említésre méltó konfliktus.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb