Kultúra

Doctor Woof, a különleges drag karakter

A legutóbbi OktoBear hétvégén, amit a Magnum szauna szervezett Budapesten, lehetőségem adódott leülni egy beszélgetés erejéig Doctor Wooffal. Mesélt a drag karrierjéről, és arról a számos rendezvényről, amit ő szervez az LMBTQ közösség támogatására.

Az idei OktoBear hétvégéjét, amely október 18–20. között zajlott, péntektől vasárnapig, a testszőrzet szerelmeseinek szentelték – azoknak, akiknek van, és azoknak, akik imádják. Ez az éves rendezvény egy olyan parti, ahol szívesen látják a macikat, a szőrös nagyfiúkat, a bocsokat… mindenkit!

 

Doctor Woof

 

A helyszín a budapesti meleg élet rendezvényeiről ismert és széles körben népszerű intézménye – ilyen esemény volt a Mr. Magnum választás is, amelynek a díszvendége volt most Doctor Woof, aki a vendégeket szórakoztatta a szünetekben, amíg a jelöltek átöltöztek, vagy a kiválasztási folyamat egy-egy következő állomására készültek fel.

A jelenleg Londonban elő, de eredetileg az Ibériai-félsziget déli csücskéről, Gibraltárról származó Doctor Woof különleges műfaj képviselője: egy drag bear előadó, ami magyarra talán a „macitravi” kifejezéssel fordítható. Európa-szerte a legfontosabb LMBTQ események színpadát színesítette már, de az Egyesült Királyság híres tehetségkutatójában, a The X Factor UK című műsorban is szerepelt.

 

 

Az eredeti neve Andy Garcia – mint a világhírű amerikai színésznek és rendezőnek –, és civilben a turisztikai iparban dolgozik. De amikor Andy Doctor Wooffá változik, akkor új magasságokba emelkedik – nemcsak a magassarkúja, hanem káprázatos előadásai miatt is.

A karrierje Manchesterben indult 1999-ben, ahol elnyerte a Mr. Bear Manchester címet. Ez vezetett ahhoz, hogy az országos versenyen, a Mr. Bear UK-n is győzedelmeskedhetett, és ezután ringbe szállhatott a nemzetközi titulusért is. Érdekességként rögtön hozzáteszi, hogy erre a versenyre már nemcsak az azonos nemű párja kísérte el, hanem a volt felesége is. Igazi példája a modern párkapcsolatoknak!

A versenyekkel járó reflektorfény segítette ahhoz, hogy filmszerepet kapott a Dr. Who paródiájában, ahol egy Doctor Woof nevű macit alakított a különböző dimenziókon át, és menet közben még ősember is lett belőle.

Ezután megpróbálkozott a színjátszással is, de annyira zavarba jött sok ember előtt szerepelve, hogy eldöntötte, egy karaktert fog használni ahelyett, hogy önmagát adná. Ez a fiktív karakter tökéletes ötletnek bizonyult: megtartotta a Doctor Woof nevet, és kabaré-showműsorokat kezdett összerakni és előadni.

Kreatív alkotómunkáját rendszerint azoknak a daloknak a szövege inspirálja, amelyeket előad, valamint azok a történetek, amiket el akar mesélni, de a közönségéből is merít. Huszonöt dalból álló repertoárjából annak fényében válogat és állítja össze a műsorát, hogy milyen jellegű is az adott esemény, ahol fellép.

Többek között olyan városok színpadait hódította meg eddig, mint például Reykjavík, Edinburgh (Fringe Festival), az egyik fő meleg üdülőhelynek számító Sitges-en, vagy éppen a londoni Trafalgar Square-en. Ahogy korábbban már esett szó róla, a The X Factor angliai kiadásában (a kezdeti döbbenet után) nagyon pozitív kritikát kapott a zsűritől, akik szerint saját műsort érdemelne a színházairól ismert londoni West Enden.

 

 

De Andy nem csupán létrehozza és előadja alteregója, Doctor Woof műsorait. Az Egyesült Királyság-beli LMBTQ közösség számos eseményénél segédkezik szervezőként, ahol a közösség érdekében végeznek jótékonysági munkát rendezvényeikkel.

Ilyen például a Dragavision, ami a népszerű Eurovíziós Dalfesztivál drag verziója, ahol több mint 15 ország képviselteti magát, és amely bevételeivel az LMBTQ közösséget segíti. Röviden összefoglalva, ez a verseny az Eurovízió újraalkotása. Ugyanaz a formátum, van pontverseny, közönségszavazás, valamint móka és kacagás az elejétől a végéig. A befolyó pénzzel pedig a Cancer Is A Drag jótékonysági szervezetet támogatják.

Ahogy a neve is jelzi, egy rákellenes szervezetről van szó, amelynek az a célja, hogy annyi embernek segítsenek, amennyinek csak lehetséges: a rákkal élőknek, a partnereiknek, a barátaiknak, a családjaiknak, hogy megbirkózhassanak azokkal a nehézségekkel, amikkel napi szinten szembesülnek. A segítség sokféle lehet: pénzügyi támogatást nyújtanak a leginkább rászorulóknak, vagy például az Uberrel karöltve biztosítják a szállítást azok részére, akik rendszeres orvosi kezelésre járnak.

Egy másik kezdeményezés, amiben Doctor Woof aktív szerepet vállal, a Loud & Queerly, amely összeköti az írókat, szerzőket, zenészeket, előadókat, művészeket, promotereket és aktivistákat, hogy csodálatos szórakoztató alkotásokat és kampányokat hozzanak létre, amelyeket segítik az egyenlőség és az emberi jogok ügyét.

Doctor Woof tehát egy különleges karakter, és nem csupán drag megjelenésében, de céljaiban is. Az pedig, hogy számára ez a különleges utazás 47 éves korában indult, csodálatos példa arra, hogy bármikor előmerészkedhetsz a csigaházadból, hogy tégy valamit a közösségedért. Doctor Woof minden bizonnyal elmossa az éles határvonalakat a drag műfaj, a macik és az LMBTQ aktivizmus között – ügyesen vegyíti őket, a végén pedig felvisz rá még egy nagy adag csillámport.

Germán Henao

 

Previous post

Bejelentették az L Word második évadát

Next post

Segíts két kattintással a magyar szivárványcsaládoknak!