Kultúra

Disney+ Pride Collection, ha lemaradtál volna – 1. rész

Június 14-én elindult a Disney+ streaming szolgáltatása Magyarországon, melynek kapcsán röviden már beszámoltunk néhány elérhető LMBTQ filmről és sorozatról.

A pride hónap idején a csatorna júniusban a könnyebb elérhetőség érdekében egy csokorba gyűjtötte ezeket a tartalmakat Pride Collection néven. Mivel a kiemelt tartalmak hónapról hónapra változnak, az előbbiek ilyen formában (a főképernyőn külön lapon) már nem érhetőek el, de ha valaki lemaradt róluk, aggodalomra semmi ok, az alábbi listában megtalálható az összes film és sorozat, beleértve a júniusi premiereket is.

Békaland

A Békaland (Amphibia) animációs sorozat egy 13 éves lány kalandjait meséli el, aki egy varázslat folytán a békák világában találja magát. A vad és mocsaras világban mindenki békanyelven beszél és a lányra szörnyként tekintenek. Anne Boonchuy egy Bütyök nevű fiatal béka segítségével szörnyből hőssé válik, miközben az igaz barátságot is megtapasztalja. A sorozat egy Annie-díjat és három jelölést kapott, valamint jelölték a GLAAD (nonprofit LMBTQ médiafigyelő szervezet) médiadíjára és Daytime Emmyre is.

 

Nate az embered

A díjnyertes regény alapján készült Nate az embered (Better Nate Than Ever) zenés családi vígjáték főhőse egy átlagos középnyugati srác, a 13 éves Nate Foster, akinek Broadway-álmai vannak, de még az iskolai darabban is csak a fát osztják rá a főszerep helyett. Amikor szülei elhagyják a várost, a fiú és legjobb barátja, Libby a tudtuk nélkül New York-ba mennek, hogy a Lilo és Stitch: A musical meghallgatásán bizonyítsanak. Nate váratlanul találkozik Heidi nénikéjével és rengeteg humoros akadályt kell leküzdenie, hogy a siker kapujában állva a Broadway-kaland végül ne katasztrófába torkoljon.

 

Nagy dobás

A Nagy dobás (Big Shot) sorozat egy temperamentumos középiskolai kosárlabdaedzőről szól, akit kirohanása miatt kirúgnak a neves sportszervezettől, ezért arra kényszerül, hogy helyette egy elit magángimnáziumban helyezkedjen el. Marvyn Korn az egészet csak ugródeszkának szánja az egyetemi bajnoksághoz, és mi tagadás, a Westbrook lányiskola játékosai sem veszik túl komolyan a csapatot. Az edzőnek ki kell alakítania a kapcsolatot a bonyolult lelkű tinédzserekkel, és ráébred, hogy azoknak őszinte törődésre és megértésre van szükségük, nem csak napi két óra keménykedésre. Miközben igazi emberré, mentorrá és apává válik, a játékosok is megtanulják komolyan venni saját magukat és a csapatot, ami a pályán és azon kívül elért eredményekben is megmutatkozik.

 

Egy leendő elnök naplója

Az Egy leendő elnök naplója (Diary of a Future President) sorozat főszereplője Elena Cañero-Reed, aki egy napon az Egyesült Államok elnöke lesz, ám jelenleg még középiskolás éveit tölti Miamiban. A hétköznapok során a lány rengeteg mindent megtanul, ami később még elnökként hasznára válhat és sikerre viheti. Ebben barátai és családja segítik őt, kalandjait és olykor keserű tapasztalatait pedig naplójában dokumentálja. A sorozatot kétszer jelölték a GLAAD médiadíjára.

 

Örökkévalók

A Marvel Stúdió Örökkévalók (Eternals) című filmje egy csapat szuperhőst követ nyomon, akik az ősidők óta védelmezik az emberiséget. Amikor ellenségeik, a Deviánsok rejtélyes módon visszatérnek, az Örökkévalók újra egyesülnek, hogy az emberiség segítségére legyenek. A filmet jelölték a GLAAD médiadíjára is.

 

Glee – Sztárok leszünk!

A Glee – Sztárok leszünk! (Glee) zenés vígjátéksorozat egy csapat középiskolásról szól, akik sztárságról álmodnak, de a való élettel is meg kell küzdeniük. A William McKinley Gimnázium diákjai számára az iskolai kórus jelenti az első lépést a sztárság felé. Amikor a vezetői poszt megüresedik, a fiatal spanyoltanár, Will Schuester jelentkezik a helyre, aki mer változtatni, követni a divatot, új diákokat toborozni, hogy ismét az Államok legjobbjai legyenek. A sorozat 6 Primetime Emmy-díjat nyert, emellett közel 300 díj és jelölés büszke birtokosa.

 

Rejtélyek városkája

A Rejtélyek városkája (Gravity Falls) családi animációs vígjáték-sorozat főszereplői, Dipper és Mabel ikertestvérek, akik a nyarat különös nagybácsikájuknál, Stan bácsinál töltik. Gravity Falls egy elszigetelt észak-nyugati városka, ahol semmi nem az, aminek látszik. Az ikrek egy rejtélyes újság nyomán rájönnek, hogy Gravity Falls titkokat rejt, és miközben belevetik magukat a kutatásba, az is világossá válik számukra, hogy csak egymásra számíthatnak.

 

Növekvő szemfogak

A Növekvő szemfogak (Growing Fangs) rövidfilm egy mexikói-amerikai félig ember, vámpír tini életébe enged bepillantást, akinek egyik világba se megy igazán a beilleszkedés. Amikor Val Garcia legjobb barátja felbukkan a lány szörnyektől hemzsegő iskolájában, szembe kell néznie az igazsággal és önmagával.

 

Grown-ish

A Grown-ish című vígjátéksorozat az ABC Feketék fehéren (’black-ish) sorozatának spin-offja, melyben Zoey Johnsont kísérhetjük el egyetemre, ahol elindul a felnőtté válás rögös útján. A Feketék fehéren producere, Kenya Barris a felsőoktatás világának aktuális problémáira próbál rávilágítani, melyekkel mind a diákok, mind pedig az oktatásban dolgozók szembesülnek.

 

Howard

A Howard életrajzi dokumentumfilm Howard Ashman, a Disney klasszikusok zseniális szövegírójának eddig el nem mondott története. A film archív felvételeket, személyes filmeket és fényképeket, valamint Howard barátaival és családtagjaival készített interjúkat tartalmaz és a baltimore-i gyerekkortól a New York-i évekig terjedő időszakban követi és tárja fel életútját.

 

Jessica Jones

A Jessica Jones a Marvel sorozata, és egy magánnyomozóról szó, aki megnyitja saját irodáját. Szuperhős pályafutásának egy tragédia vet véget és New Yorkban telepszik le. A poszttraumás stressztől szenvedő Jessicát általában akkor keresik meg, ha különleges képességekkel bíró emberekről van szó, ő azonban csak túl akarja élni a napot és nem áll szándékában megmenteni a világot.

 

Hujber Ádám

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb