Lifestyle

Díjeső és környezetvédelem a Kristinus borbirtokon

Lassan egy éve, hogy Florian Zaruba, a Kristinus Borbirtok ügyvezető igazgatója a címlapunkon szerepelt, és azóta sok minden történt a balatoni borászattal.

Zöldre váltanak

Például egyre jobban koncentrálnak arra, hogy minél inkább környezettudatosan termeljék a szőlőt és gyártsák a – díjnyertes, de erről később – borokat. A fenntartható működés ugyanis egy borbirtokon is kiemelkedő fontosságú, már csak azért is, hiszen ha valakik, ők biztosan szoros kapcsolatot ápolnak a természettel.

“A borkészítés szenvedély. A természet iránti elköteleződés. A végső termék, a bor, nem ér semmit a szőlőföldről származó egészséges szőlőszemek nélkül, amellyel mi méltón bánunk. Kézzel szedjük, kíméletesen dolgozzuk fel. A mi feladatunk, hogy megvédjük a szőlőt, a környezetünket a következő generáció, az egész világ számára, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Mi, a Kristinus borbirtoknál küldetésünknek tekintjük a környezetvédelmet, célunk, hogy kiváló minőségi borainkat a fenntarthatóság jegyében állítsuk elő” – mondja Zaruba. – „Tiszteletben kell tartanunk a világot, amelyben élünk, mert szükségünk van rá. Ebben mindenki segíthet – a Kristinus Borbirtok próbálja teljesíteni a maga részét.”

 

 

Az, hogy a Kristinus-birtokon a napsütéses órák száma igencsak kedvező, nem csupán a szőlőtőkéknek tesz jót, hanem megannyi lehetőséget is biztosít a környezettudatos működésre. A napenergiát villamos energia előállítására használják, hamarosan pedig elektromos autók töltésére is lesz lehetőség. Minimálisra csökkent a traktorok használata és a permetezés, ezenfelül inkább a mechanikai talajművelést helyezik előtérbe.

A Kristinus célja minden munkafolyamatban a fenntarthatóság, hogy a lehető legtöbb szerves terméket felhasználják, ezért fontos prioritássá vált az újrafeldolgozás. „Csak egy évvel ezelőtt indultunk el ezen az úton, de folytatni szeretnénk mindaddig, amíg meg nem győződünk arról, hogy mindent megtettünk, ami a megélhetésünk biztonságát szolgálja” – fogalmazott Zaruba.

 

 

És mindez csak a kezdet. A birtokon a jövőben teljesen át akarnak állni a napenergia használatára, csökkenteni akarják a vegyi anyagok használatát, és azokat  természetes vagy biológiai célú anyagokra akarják váltani. Még tovább akarják csökkenteni a traktoros munkavégzést és hatékonyabbá tenni a kombinált gépeket. Az újrahasznosított anyagoknak is nagyobb teret szánnak, és be szeretnék vezetni a modern és hatékony hűtési technikát is, ugyancsak a fenntarthatóság jegyében.

A legjobb magyar borászat Ázsiában

Nem tudod, mit kortyolgass egy romantikus péntek estén? Például a Kristinus Borbirtok díjnyertes borait, amikkel valósággal taroltak az ázsiai Decanter Asia Wine Awards borversenyen, ahol a borászat a legsikeresebb magyar pincészet lett. A rendezvényen a Kristinus 37 ország 3000 termékével versenyzett.

De nézzük, melyik nedűk a nyertesek!

  • A Sommelier Merlot 2015 90 pontjával ezüstérmet kapott – érdekesség, hogy ugyanez a bor a China Wine & Spirit Awards-on aranyérmes lett. 
  • Az Utopia 2017, a pincészet legfiatalabb bora ugyancsak 90 pontjával lett ezüstérmes. A bor 6 hónapig érlelődött tölgyfahordóban, összetevői: 49% Chardonnay; 35% Sauvignon Blanc és 16% Szürkebarát (Pinot Gris).
  • A Sauvignon Blanc Selection 2016 87 pontjával bronzérmes lett.
  • Ugyancsak 87 ponttal lett pronzérmes a Sommelier Line Pinot Noir 2015.
  • A Cabernet Sauvignon Selection 2015 pedig 86 pontot szerzett, mellyel ugyancsak bronzérmet nyert.

 

 

A gyönyörű eredményekről Zaruba így nyilatkozott: „Egy Decanter díj mindig nagy elismerés, és annak jele, hogy jó munkát végeztünk a szőlőföldtől a pincészetig. Egyszerre 5 díjat nyerni, és ráadásul országos elsőnek is lenni, megtiszteltetés, illetve visszajelzés egy kemény, de örömteli munkára. Nagyon büszkék és boldogak vagyunk! Reméljük, hogy jelenlegi fogyasztóink mellett számos országba is eljutunk, és minél többen tudják majd élvezni a Kristinus borok egyed ízvilágát.”

Jótékonysági futás

A folyamatos fejlesztések és a számos díj mellett a jótékonykodásra is mindig jut idő a birtokon. Szeptember 8-án nagy sikerrel zárult a Kristinus Jótékonysági Terepfutás, amelynek kedvezményezettje az Őszinte Mosoly Alapítvány volt. A Balaton közeli, gyermekjóléttel foglalkozó szervezet számára 250.000 forint adományt ajánlott fel a borbirtok.

A jótékonysági futásról ide kattintva tudhatsz meg még több érdekes információt, de még egy kedvcsináló videót is megnézhetsz róla.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb