Kultúra

Díjeső az LMBTQ témájú dokumentumfilmeknek

Isten hozott Csecsenföldön / David France

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is meghosszabbítják a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál időtartamát. Az érdeklődést minden bizonnyal növelni fogja, hogy időközben kiosztották az idei díjakat, és több LMBTQ témájú versenyfilmet is találunk a díjazottak között.

A szeretet birodalma szekció, valamint a nyugdíjas zsűri díját a Kislány vagyok című francia film nyerte. Ebben a rendező Sébastien Lifshitz egy olyan kislány életét követi, aki történetesen egy kisfiú testébe született. A filmről írt kritikánk itt olvasható.

 

A gonosz birodalma szekció győztese az Isten hozott Csecsenföldön című dokumentumfilm. Az Oscar-díjra jelölt rendező, David France a csecsen helyzetet dolgozza fel, ahol az államilag irányított, homofób indíttatású gyilkosságok és kínzások elől menekülőket egy maroknyi aktivista próbálja – nem egyszer a saját életét kockáztatva – kijuttatni az országból. Kritikánk a filmről ide kattintva olvasható.

 

A magyar filmek versenyében a különdíjat az egy magyar szivárványcsalád születéséről szóló Anyáim története nyerte. Haragonics Sára és Dér Asia öt évig dolgoztak első egészestés dokumentumfilmjükön. Virág és Nóra története az örökbefogadás folyamatát, majd a kisgyermek érkezése után a családdá válás folyamatát kíséri végig. A filmről bővebben itt írtunk, a rendezőpárossal készített interjúnk pedig a nyomtatásban megjelenő Humen Magazin márciusi számában olvasható.

 

Mind a győztes alkotások, mind a versenyfilmek március 15-ig elérhetőek maradnak, emellett pedig érdemes a BIDF YouTube-csatornáját is felkeresni, ahol a rendezőkkel és a filmek Civil Nagyköveteivel készített beszélgetések is visszanézhetőek.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb