Hírek

Diákok ezrei tüntettek a homofób oktatási miniszter ellen

Az izraeli oktatási miniszternek, Rafi Peretznek többezer tüntető diákkal kell szembenéznie, miután azt mondta: az ő gyerekei nem lehetnek melegek, mert „egészségesen” nevelték őket.

A szélsőjobboldali Zsidó Otthon nevű párt elnökének véleményével azonban nem mindenki értett egyet, és azzal sem, hogy egy normális család csak egy férfiból és egy nőből állhat. Amikor az interjú során arról kérdezték, mit tenne, ha az egyik gyermeke coming outolna, így válaszolt:

„Istennek hála a gyermekeim egészséges és természetes módon nőttek fel.”

 

 

Az oktatási miniszter ellen ezek után diákok ezrei tüntettek Tel Aviv utcáin január 15-én. A szervező, a tizenhat éves Hila Koren nyilatkozott arról, miért vágtak bele egy ilyen volumenű tüntetésbe:

„A miniszterek és politikusok, akiknek az országunkat kellene irányítaniuk, akiknek különböző közösségeket kellene képviselniük nem mondhatják meg, hogy mi számít normálisnak, és nem taposhatnak el érző és gondolkodó embereket.”

A Középiskolai tanárok szövetségének tagja, Ran Erez elismerését fejezte ki a fiatal szervezőknek, amiért kiállnak azért, hogy mindenkinek joga van olyan életet élni, amilyet akar. Szerinte ezzel a lépéssel példát mutathatnak a társadalom többi tagjának is országukban – írja a Pink News.

A diákok és Ran Erez mellett az igazságügyi miniszter, a nyíltan meleg Amir Ohana is elítélte Peretz szavait, elítélendőnek és helytelennek tartva azokat.

„Mélységesen elítélem Peretz miniszter úr nem éppen szerencsés észrevételeit, és ez nem most fordul elő először. Megjegyzései nem tükrözik a kormány álláspontját. Én ugyanis egy egészséges, szerető családban nőttem fel, és nagyon sok más LMBTQ-ember is elmondhatja ugyanezt magáról az országban.”

 

 

Az igazságügyi miniszter azt is hozzátette, hogy kollégája észrevételei nem tényeken és tudáson alapszanak, csupán előítéleten.
Nem ez az első eset, hogy Peretz összeütközésbe került az LMBTQ-közösséggel a homofób megnyilvánulásai miatt. 2019-ben például azt mondta, hogy szerinte igenis lehetséges megváltoztatni valaki szexuális irányultságát. Pár nappal kijelentése után azonban visszakozott, és azt mondta: ő sosem javasolta senkinek az átnevelő terápiákat, amiket egyébként nagyon is megvetendőnek tart.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin