Utazás

Derűs és nyüzsgő ősz és tél Máltán

Nyár végén, szeptember és a hűvösebb időjárás közeledtével az északi országok megkezdik az átállást a „téli üzemmódra”, vagy ahogy a Trónok harcában is elhangzik: „Közeleg a tél.” Ám a tél mindenhol mást jelent: Málta, ahol a népszerű fantasy-sorozat enyhébb időjárású helyszíneinek számos jelenetét forgatták, kiváló példa arra, hogy a hidegebb évszakok nem mindig kemények és könyörtelenek, sőt, számtalan szabadidős lehetőség vár minket ebben az időszakban is a gyönyörű szigeteken.

A máltai szigetvilág a föld egyik legkellemesebb éghajlatával büszkélkedhet: a telek enyhék, a napsütéses napok száma több mint 300. A helyiek többsége úgy tartja, semmi sem ér fel egy gyönyörű téli nappal – és ebből itt jó néhány akad. Ezek a pompás téli napok természetesen rengeteg elfoglaltságot kínálnak. A napsütéses, tengerrel és számtalan szórakozási lehetőséggel rendelkező Málta nemcsak az egyik legjobb nyári úti cél Európában, hanem optimális helyszíne a csúcsidőn kívüli, utószezoni kirándulásoknak is egyrészt enyhe időjárása miatt, másrészt mert a fapadosok közvetlen járataival egész évben könnyen elérhető: idén télen már heti 4 alkalommal indulnak járatok, az út pedig mindössze két óra Budapestről.

 

 

Míg a forró nyári napok a strandoláshoz ideálisak, az enyhébb őszi és téli hónapok roppant kedvezőek a hosszabb utakhoz, kirándulásokhoz a garrigue-bozóttal borított pompás máltai tájakon. A part menti szakaszok gyakran meredek sziklafalakban végződnek – elég csak a lélegzetelállító Dingli-sziklákat említeni –, de itt találhatók a törésvonalak mentén a hosszú vándorlásokra lehetőséget nyújtó Viktória-vonalak is. Ha inkább csak sétálgatnánk, a falvakon keresztülhaladó túrák kiváló lehetőséget biztosítanak a helyiekkel való találkozásokra, a helyi kultúrában való elmélyülésre.

A máltai szigetek bővelkednek kincsekben, régészeti, építészeti, történelmi és kulturális értékekben. A UNESCO Világörökség három tagja, a világ legrégebbi, önálló megalitikus temploma, a Hal saflieni-i hipogeum és a barokk főváros, Valletta ékkövek e büszke és ősi tengeri nemzet dicsőségének koronáján, amely befogadott minden hódítót és nagyhatalmat a Földközi-tenger térségében a régi időkben és a modern világban egyaránt. 2018-ban Valletta volt Európa egyik Kulturális Fővárosa, és azóta a szokottnál is több hazai és nemzetközi kulturális, művészeti és kreatív program várja az idelátogatókat. Az impozáns házak, paloták, katedrálisok, tornyok, erődök és várak rengetegéből alig lehet kiválasztani, hogy melyiket látogassuk meg: a régi főváros, Mdina, és Cottonera Három Városa a szemlélőt azonnal egy tündérmeseszerű világba repíti – nem meglepő, hogy ezek a helyszínek annyi nagyszerű filmben szerepeltek.

 

 

A gyalogos és autós túrák mellett van még egy lehetőség a sziget bejárására, ez pedig nem más, mint a biciklizés. A változatos terep olykor hihetetlenül látványos útvonalakat rejt, ahol még a tapasztaltabb kerékpárosok is alaposan megdolgoztathatják lábukat és kerekeiket. Kezdő kerékpártúrázóknak a Coast Roadot, azaz a part menti utat ajánljuk: ez ugyanis azon kevés főutak egyike, ahol dedikált kerékpársávon haladhatunk, legalábbis az út 80 százalékán. Ezt az utat kifejezetten célszerű inkább télen bejárni, mert akkor kisebb a forgalom, így nem az autók kipufogógőzében kell lavíroznunk. Málta tényleg minden igényt kielégít, ha izgalmas túrákról van szó: Tarxien vidékén őskori templomokkal, zöld völgyekkel és szélesen elterülő érintetlen természeti környezettel találkozhatunk, a San Ġwanntól Naxxarig vezető útvonal viszont mindvégig városi környezetben, utcákon keresztül húzódik, miközben egyik városból a másikba érünk.

A már említett Viktória-vonalak mellett érdemes elkalandoznunk Mġarr, a dombok által övezett kis település felé is. A dombokról lefelé gurulhatunk egyenesen a tengerhez, vagy a sziget közepén található farmok irányába. Mellieha környékén minden adott, ami egy átlag bicikliző álomtúrájához szükséges: kilátás a tengerre, lankás domboldal, kis forgalmú főút. Akik erőteljesebb emelkedőket keresnek, azoknak a Xemxijától a Għajn Tuffieħa-öbölig vezető utat ajánljuk, ami mondhatni kötelező program azoknak, akik nagyobb erőfeszítésre vágynak.

 

 

A máltai telet, szemben a barátságtalan észak-európai telekkel, a tarkaság jellemzi a legjobban. Az emlékezetes eseményektől a fényképezést is igazi élvezetté varázsoló téli mediterrán nap csodálatos fényéig mindig van miben gyönyörködni Máltán, a Földközi-tenger koronájának ékkövén.

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés