Hírek

Dél-Szudán leállítja a gyerekek besorozását, ha továbbra is kivégezhet melegeket

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Emberi Jogi Bizottsága tavaly novemberben készítette el beszámolóját a 2011-ben függetlenné vált Dél-Szudán helyzetéről. A héten adott hivatalos válaszában a közép-afrikai ország jelezte, hogy az összefoglaló egyes pontjait hajlandó átgondolni. Ide tartozik például a fiatalkorúak besorozásának és a nők erőszakos körülmetélésének leállítása, valamint a függetlenné válás óta uralkodó belső háborúskodás. Utóbbi miatt már százezrek menekültek el a forrongó térségből.

hirdetés

A Dél-Szudánt képviselő Paulino Wanawila igazságügyminiszter egyes pontok ellen azonban határozottan tiltakozott. Eleve tévesen állította, hogy a Bizottság az egyenlő házasság bevezetését követeli az országtól – az ajánlásban csak annyi szerepel, hogy szüntessék meg a homoszexualitás büntethetőségét. Az ország Büntetőtörvénykönyve jelenleg 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja azokat, akiknek szexuális orientációja bizonyíthatóan, vagy akár vélhetően eltér a többségétől. Helyi törvények pedig akár halálbüntetést is kiszabhatnak.

A csak nemrég született államban korábban egyetlen LMBT-szervezet létezett, tagjai azonban mind elmenekültek az országból, miután rendszeresen megtámadták és halálosan megfenyegették őket. “Az egyenlő házasság ellentétes országunk törvényeivel és kultúrájával” – jelentette ki a miniszter a Bizottság előtti meghallgatásán.

Az Amnesty International figyelmeztet, hogy Dél-Szudán nagy valószínűséggel a többi ajánlást sem fogja figyelembe venni.

Az UNICEF 2015-ben 1775 gyerekkatonát szabadított fel az országban.

Previous post

Nyálcsorgató - A francia művészeti vezető

Next post

72 évesen bújt elő a kínai transznemű néni és nem is lehetne boldogabb