Színes

Dél-Koreában kigyomlálták a Born This Way LMBTQ-sorait az újévi adásból

A Posingak harangpavilon Szöulban, az újévi szertartás helyszíne / fotó: Depositphotos

 

A dél-koreai főváros önkormányzata idén nézők nélkül tartotta meg a szokásos ünnepségét, amikor hagyományos ceremónia, 33 harangütés és látványos showműsor keretében köszöntik az új évet.

A koronavírus-járvány miatt ezúttal a helyszínen nézők nélkül rendezett, helyette a YouTube-on, a Facebookon és több tévécsatornán élőben közvetített adásban elhangzott Lady Gaga Born This Way című száma is a Lachica lánycsapat előadásában. Csakhogy az angol nyelvű dal koreai feliratából gondosan kigyomlálták a dalszöveg LMBTQ utalásait, számol be róla a The Korea Times.

 

fotó: YouTube

 

A drag queen szójátékot, a dalszövegben többször elhangzó “Don’t be a drag just be a queen” sort még megpróbálták elsikálni azzal, hogy a drag szónak nem az előadóművészeti, hanem a húzni, vonszolni alapjelentését építették be a koreai feliratba.

A “No matter gay, straight, or bi’, lesbian, transgender life” (Mindegy, hogy meleg, heteró, vagy bi, leszbikus, transznemű élet) esetében inkább már nem is próbálkoztak, egyszerűen kihagyták az egész sort a koreai szövegből.

“Lady Gaga “Born This Way” című dalának egyértelmű politikai üzenete a sokszínűség elfogadása. Lady Gaga 2013-as koreai turnéja idején egy szélsőségesen homofób csoport még tiltakozott is a dal ellen. A lánycsapat teljes mértékben tudatában volt ennek a kontextusnak az előadás során, amit a queer és feminista nézők egyaránt üdvözöltek. Sajnálatos, hogy ezt a politikai és kulturális utalást mégis kitörölték”

– mondta az esetről Szon Hidzsong kultúrkritikus. A nézők közül többen nehezményezték a hibás koreai feliratot, és felháborítónak tartják a szándékos félrefordítást. Ami ráadásul már másodjára fordul elő, az Mnet tavaly októberi adásában ugyanezekkel a változtatásokkal adták le a dalt.

“A harangozási szertartás minden koreai állampolgár számára jelentős éves esemény. Elnézést kérünk, amiért nem ügyeltünk a részletekre, és a jövőben mindenképpen figyelembe vesszük az ilyen szempontokat” – mondta az eseményért felelős önkormányzati tisztviselő a The Korea Timesnak vasárnap.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb