Hírek

Dél-Korea felülvizsgálja a homofób katonai törvénykönyvet

Idén májusban a dél-koreai hadsereg egyik tisztjét hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték homoszexualitása miatt. A kormány most az ENSZ-nek küldött emberi jogi jelentésében ígéretet tesz a homofób katonai törvénykönyv felülvizsgálatára.

 

 

Bár a homoszexualitás nem büntetendő Dél-Koreában, a hadsereg szabályzata szerint azonban igen: “szodómia vagy szégyenletes életvitel” miatt a katonai bíróság akár két év börtönbüntetést is kiszabhat. Az országban ráadásul kötelező a sorkatonaság, amit nem lehet ellógni – csaknem két évre minden férfinek be kell vonulnia. A The Korea Times értesülése szerint 2012-ben több ország hivatalosan is jelezte a dél-koreai kormánynak a katonákat ért jogsértéseket.

Idén tavasszal kapott nagyobb figyelmet a hadsereg homofób gyakorlata, amikor szabályos hajtóvadászatot indítottak társkereső oldalakon a meleg katonák után, akiket aztán nyilvánosan megszégyenítettek. Emberi jogi szervezetek tiltakozása ellenére a kormány kész ugyan a katonai törvénykönyvet módosítani, de a teljes feloldás nem várható. A tiltás alapvető indokát ugyanis a hadsereg továbbra is fenntartja:

„Bizonyos körülmények között, amikor csak férfiak vannak összezárva, a jognak szükséges fenntartania rendet. A meleg katonák büntetése is ezt a célt szolgálja.”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin