Utazás

Dél-Amerika Európája: Argentína

Hazudik az, aki azt állítja, nem vágyott sohasem déli országba. Vagy a tengerentúlra. Vagy Dél-Amerikába. Ha már utazgatunk, jöjjön egy kiváló úti cél, amely mindkét halmazba passzol!

 

Mar del Plata

 

Argentína, vagyis az Argentin Köztársaság (República Argentina) Dél-Amerika délkeleti részén terül el. Hatalmas méretei miatt igencsak változatos tájjal büszkélkedhet: vannak a füves puszták, a pampák, aztán esőerdők, örökzöld erdők és óceánba torkolló folyók is. Amerikát tekintve ebben az országban élnek a legnagyobb arányban európai származásúak. Vélhetően ennek, egészen pontosan a spanyol és olasz hatásnak köszönhetően az argentinok igencsak adnak a külsejükre és a divatra – így ha valaki a hamisítatlan argentin életérzésre pályázik, csak arra kell ügyelnie, hogy a megjelenésén visszaköszönjön a lezser elegancia.

Argentína manapság a világ egyik legfejlettebb országa – már ami az LMBTQ emberekhez való hozzáállását illeti. Nem csupán a házasság, de az örökbefogadás is teljesen természetes jog, amit bárki gyakorolhat, szexuális irányultságtól függetlenül. A pride felvonulás általában novemberben szokott megrendezésre kerülni (az idei pride pontos időpontja még megerősítésre vár), és a fővárosi Casa Rosada argentin elnöki palota elől indul a Plaza de Mayo-n, majd halad végig élőzenével egészen a nemzeti kongresszusi épület felé. A november nem csupán a pride miatt vonzó a turisták körében, de ekkor rendezik az Asterisco filmfesztivált, valamint a nemzetközi Queer Tango Festivalt is.

 

Buenos Aires, Argentína fővárosa

 

Ugyan érdemes egész Argentínát bejárni, első körben célszerű a központi részére koncentrálni. Elsőbálozóként mindenképpen a fővárost, Buenos Aires-t kell meglátogatni, már csak azért is, mert ez tekinthető Argentína leginkább LMBTQ-barát városának. Ez mellesleg gazdasági szempontból megéri az argentinoknak, hiszen jelentősen lendít az ország turisztikáján – szám szerint 15%-os növekedést hoz –, így a város nagy része nem csupán nyitottsággal, de számos lehetőséggel is várja a turisták LMBTQ csoportját is.

Buenos Aires már eredeti nevén is meggyőzően hangzik: Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Santa María de los Buenos Aires (A Szentháromság városa és a Jó Szelek úrnőjének, Szűz Máriának kikötője). A város számos látnivalóval szolgál: rengeteg múzeummal büszkélkedhet, és az sem utolsó élmény, hogy szinte minden sarkon grandiózus szobrokba és szökőkutakba lehet botlani. Az egyik legtöbbet fotózott része a La Boca, amit színpompás házak, kávézók és vicces szobrok tesznek valódi kuriózummá – garantáltan kihívás itt komor arccal végigsétálni. La Bocában lépten-nyomon művészeket csodálhatunk meg alkotás közben, és zene lengi be az utcákat, amitől azonnal tangózni támad az embernek kedve. Ezt meg is teszi az, akinek csak kedve támad hozzá, a művészektől kezdve a szimpla turistákig.

Meglepő, de érdekes látványosság a Recoleta temető is. A Recoleta negyedet a halottak borzongatóan színes és hóbortos városaként is aposztrofálják, amelynek mauzóleuma – bármilyen furcsán hangzik elsőre – régen férfiklubként működött. Nem csupán azért különleges, mert számos híres ember nyughelye, hanem mert úgy lehet sétálgatni a mauzóleumok között, mintha csak egy szimpla utca lenne a városban.

 

A La Recoleta temető

 

Annyi izgalmas hely van a fővárosban, hogy igazi kihívás mindet bejárni – olykor muszáj megpihenni, és ehhez kínál tökéletes alternatívát a San Telmo kerületében található Pride Café. A kávézó kedvelt LMBTQ-körökben, és nevével ellentétben nem csupán kávéból áll a kínálata, hanem híres a koktéljairól és a mennyei brownie-járól, amivel nehéz bárkinél is mellélőni. Emellett kifejezetten népszerű bulihely, ahol nem nehéz beleszeretni a tangóba.

Aki szeret olvasni, az Palermo szívében kétségkívül megtalálja a számításait. Itt található ugyanis az Otras Letras (Other Lyrics), amely Dél-Amerika legelső LMBTQ könyvesboltja. Az Otras Letras színes programokkal várja az érdeklődőket: olvasgatás mellett részt lehet venni irodalmi műhelyeken, filmvetítéseken és éjszakai beszélgetéseken is.

Argentínában járva semmiképpen nem szabad kihagyni a Mar del Platát sem, amely nyaranta több millió látogatót fogad. Nem csoda, hiszen az Atlanti-óceán partján fekszik el és kiváló fürdőhelyként ismert. Ezenfelül híres az éjszakai életről, nem messze tőle pedig egy privát strand is található a melegek számára.

 

A La Boca színes homlokzatai

 

És ha már éjszakai élet, ne felejtsünk el szót ejteni Buenos Aires legjobb LMBTQ bárjairól sem! A Flux Bar a város legkiemelkedőbb éjszakai helyei közé tartozik. Fő célja, hogy a vendégek hagyják maguk mögött a hétköznapok problémáit, és adják át magukat a színeknek: jelentse az a finom koktélok sokszínűségét, vagy éppen az emberek különféle gondolkodását. Különlegessége még, hogy minden nap egy újabb zenei és művészeti kiállításon keresztül mutatja be a helyi közösség tehetségét festményekkel, fényképekkel, installációkkal és szobrokkal.

Habár csak szerda éjszakánként nyitja ki kapuit a Bar Jolie, mégis nagyon kedvelt LMBTQ helynek számít, ahol a kiváló zenéről DJ-k (ahogy ők hívják: DJs and DJanes) gondoskodnak. Akinek nem jön be ez a fajta zene, ott a terasz egy nagy kerttel, ahol az indie és a pop szerelmesei is jól érezhetik magukat.

Argentína rengeteg emlékezetes hellyel, színes programmal, nyitott gondolkodással, és soha nem nyugvó nappali és éjszakai élettel vár. Az itt uralkodó különleges életérzésnek hála innen mindenki picit optimistábban és felszabadultabban térhet haza.

 

Hudáky Andrea

 

 

 

Previous post

Feminista hip-hop duó a Dürerben

Next post

Még két hétig rendelkezhetsz az adód 1 százalékáról