Kultúra

De miért ilyen a finn mozi? – Érkezik a hetedik Finn Filmnapok

Február 7-11. között hetedik alkalommal rendezi meg a Finn Intézet (FinnAgora) a Finn Filmnapokat a budapesti Toldi moziban. A programkínálatban szerepel a Tom of Finland munkásságának emléket állító életrajzi film is, amit tavaly szeptemberben a Humen Film Festivalon láthatott először a magyar közönség. Aki akkor lemaradt, az most a Toldiban pótolhat, és mellette további finn gyöngyszemeket is elcsíphet. 

A filmnapok alatt több fontos témát (pl. a női alkotói látásmód vagy a forgatókönyvírás) érintő kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, amelyeken magyar és finn alkotók is személyesen osztják meg gondolataikat. A filmgyártás széles spektrumát felvonultató időszakban több hazai és nemzetközi díjban is részesült játékfilmet és dokumentumfilmet is láthat a közönség olyan rendezőktől, mint Teemu Nikki, Samira Elagoz vagy épp Dome Karukoski.  

A Finn Filmnapok mára szerves része a hazai mozis eseményeknek: minden februárban bepillantást nyerhetünk a finn kultúra és élet igazán érdekes világába. A fesztivál alatt közelebb kerülhetünk a finnek mindennapjaihoz, megismerhetjük a gondolkodásukat, humorukat és közben olyan, esetenként a nem finnek számára szokatlan világba csöppenhetünk bele, amely erős gondolkodásra késztethet mindannyiunkat. 

A nyitófilm az Euthanizer/Az altatódal, Teemu Nikki feketekomédiája, amely a világ különböző fesztiváljain díjesőben részesült. A Tom of Finland című életrajzi ihletésű dráma Dome Karukoski sokszoros díjnyertes rendező alkotása, egyben Finnország hivatalos nevezése volt az Oscar-díjért a legjobb idegennyelvű film kategóriában. 

dokumentumfilmek szerelmeseinek két alkotással is kedveskednek a szervezők. Samira Elagoz Cragslist Allstars című műve a párkeresés érdekes világába vezeti be a kíváncsiakat, Mia Halme A házasságok fele című mozija pedig a válás témájával foglalkozik behatóbban.  

Érdekesség, hogy a vetítések között kerekasztal-beszélgetésekre kerül sor. Az egyiken a forgatókönyvírás rejtelmeibe vezetnek be, a másikon pedig a női alkotói szemlélettel igyekeznek megismertetni az illetőket, amely rengeteg esetben eltér az eddig megszokott és uralkodó férfi látásmódtól, legyen az rendezői vagy akár produceri mentalitás. Mindkét eseményen finn és magyar művészek és alkotók vesznek majd részt. 

A filmeket finn nyelven, magyar és angol felirattal vetítik.  Jegyek a Toldi Mozi pénztárában vagy online, a www.toldimozi.hu-n kaphatók 2017. január 31-től. 

FinnAgora Finnország 17 kulturális és tudományos intézetének egyike. A 2004-ben alapított intézmény fő célja, hogy elősegítse a finn művészek, tudósok, gazdasági és társadalmi szereplők közép-európai megjelenését. A FinnAgora tehát alapvetően közvetítőszervezet, melynek tevékenysége a finn kulturális, tudományos és gazdasági élet szereplőinek kiváló ismeretén, valamint a finn, a magyar és a nemzetközi szervezetekkel való szoros együttműködésen alapszik. 

A filmkínálat – A filmekről röviden:

Altatódal (Euthanizer/Armomurhaaja, 2017) Teemu Nikki rendezésében. 

Időpont: 2018. február 7., szerda, 20.00 

Veijo illegális vállalkozása beteg – vagy csak megunt – háziállatok eutanáziájával foglalkozik. A nem túl jómódú körzet lakói gyakran nem engedhetik meg maguknak, hogy a helyi állatorvost kifizessék, a kisebb költségekért cserébe viszont végig kell hallgatniuk Veijo ótestamentumi ihletésű felháborodott prédikációit saját szörnyű, visszataszító voltukról. 

Lappföldi Odüsszeia 3 (Lappland Odyssey 3, Napapiirin Sankarit 3 – 2017), rendezte: Tiina Lymi 

  1. február8., csütörtök, 20.30 

 A vígjáték főszereplője egy Janne nevű fiatalember, aki érzelmi válságba kerülve a talán még sem annyira békés lappföldi természetben próbálja megtalálni önmagát.  

Cragslist Allstars (2016) 

  1. február9., péntek, 19.00 

Az idei fesztiválon szereplő két dokumentumfilmből elsőként Samira Elagoz alkotását mutatjuk be, amelyben a rendező egy nemzetközi online apróhirdetési portálon, a Craigslisten keresztül veszi fel a kapcsolatot különböző idegen férfiakkal, és a találkozókra magával viszi a kameráját is, hogy mindenféle forgatókönyv nélkül felvegye az ismerkedések folyamatát. 

Csillagfiúk (Star Boys, Kaiken se kestää – 2017), rendezte: Visa Koiso-Kanttila 

  1. február9., péntek, 20.30 

 Visa Koisoanttila Csillagfiúk (Starboys) című filmje noha súlyos kérdéseket feszeget, mégis sikerül meleg és optimista hangnemet megütnie: a gyerekek túlélésre való képességéről és kitartásáról szól, arról, hogyan tudják feldolgozni az élet legnehezebb tapasztalatait is. 

 

A házasságok fele (Every Other Couple., Joka toinen pari – 2017), rendezte: Mia Halme 

  1. február10., szombat 16.15 

 A dokumentumfilmben szereplő három párban egy közös vonás van: mindannyian megtapasztalták a pillanatot, amikor ráébrednek arra, hogy házasságuknak vége. A dühtől és az elszigetelődéstől a kedvességig és a kibékülésig a film intim közelségben mutatja be a válással együtt járó érzelmek változatosságát és az emberek tönkrement kapcsolatukhoz való viszonyát. 

Végtelen út (The Eternal Road – Ikitie, 2017), rendezte: AJ Annila 

  1. február10., szombat, 18.45 

 Az 1930-as évek nagy gazdasági válságának idején Sztálin a világ munkásait egy igazságra, egyenlőségre és szabadságra épülő új társadalom felépítésére hívja össze. Jussi Ketola jelentkezik a felhívásra. Az akadályok ellenére Jussinak végül sikerül letelepednie és családot alapítania, azonban a politikai légkör változásával a külföldiek nemkívánatos elemekké minősülnek Sztálin kommunista birodalmában és emberek kezdenek eltűnni. 

Tom of Finland (2017), rendezte: Dome Karukoski 

  1. február10., szombat, 21.00 

Touko Laaksonen, ismertebb nevén „Tom_of_Finland”, férfiak egy egész generációja számára vált emblematikus figurává, aki munkásságával tovább szította a lángra lobbanó a melegforradalom tüzét. 

 

Lauri Mäntyvaara csábos pillantása (Thick Lashes of Lauri Mäntyvaara – 2017) 

  1. február11., vasárnap, 18.00  

Lauri_Mäntyvaara csábos pillantása című játékfilmben megismerkedhetünk a lázadó örök barátnőkkel, Satuval és Heidivel, akik azt hirdetik, hogy az igaz szerelem nem eladó. Ennek sznob esküvőkön hangot_is adnak egészen addig, amíg Heidi bele nem zúg az álmodozó tekintetű jéghokisba, Lauri Mäntyvaarába. 

Miami (2017) 

  1. február11., vasárnap, 20.00 

 Angela (29) váratlanul robban be a finn vidéki kisváros életébe. Showtánccsoportja előadásaival, csillogó flitteres ruháival és ragyogó mosolyával elkápráztatja a helyieket. Egy színfalak mögötti zűrös találkozót követően ugyanilyen hirtelen el is tűnik a városból, azonban magával viszi féltestvérét, a 21 éves Annát, akivel korábban eltávolodtak egymástól. Anna beleveti magát a showtánc világába. Azonban az illékony pezsgőbuborékok nem tudják megóvni, amikor Angelát zsarolással próbálja megvédeni az őt mindenhol utolérő fenyegetésektől. 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb