Hírek

Dániában nem lesz mentális betegség a transzneműség

Dánia lesz az első ország, amelyben a transzneműséget kiveszik a mentális betegségek közül, miközben a WHO még csak tervezi ezt. A szociáldemokraták szerint ha az egészségügyi szervezet nem gyorsítja fel az eljárást, akkor Dánia január elsejével kitörli a transzneműséget a betegségek közül.

Flemming Møller Mortensen emlékeztetett arra, hogy a WHO nagyon, nagyon lassan dolgozik. Jó példa erre, hogy a homoszexualitást csak 1990-ben törölték el teljesen a betegségek listájáról. “Súlyosan diszkriminatív, hogy a transznemű embereket ugyanabba a dobozba tesszük, mint a mentális, vagy viselkedési betegeket. Ez más következménnyel is jár. Transzneműektől megtagadhatják, hogy biztosítást kössenek, mert diagnosztizálva vannak.

A lesbian couple walks past the Copenhagen Cathedral on July 29. 2009 with its pilars covered with the colors of the 2009 World Outgames. The sports and cultural event, comprising 5,500 participants from 98 countries, is held in Copenhagen for eight days, from July 25 to August 2, to promote homosexual rights worldwide and are organized by The Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) community.  AFP PHOTO / Casper Christoffersen (Photo credit should read Casper Christoffersen/AFP/Getty Images)

Dánia azután döntött az első lépés megtételéről, hogy a héten továbbra se tudott dűlőre jutni a WHO a kérdéssel. Pedig egyre több helyről érkezik az egészségügyi szervezethez olyan kérés, hogy töröljék ki a transzneműséget a mentális betegségek közül. Nem véletlen amúgy, hogy pont Dániának fogyott el a türelme, mivel ez az egyik legelőrehaladottabb ország gender kérdésekben.

Az ország legnagyobb LMBT-jogi szervezete üdvözli az egészségügyi miniszter döntését, szerintük az emberi jogok győzelmét fogják ünnepelni január 1-jén, amikortól a transzneműeket nem tekintik Dániában mentális betegeknek.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb