Hírek

Csecsenföld elnöke hazájába invitálta a német és francia vezetőket, hogy kiderítsék, tényleg gyilkolják-e ott a melegeket

Összefoglaló cikkünk a csecsenföldi helyzetről ide kattintva olvasható.

Közel két hónapja tud a nemzetközi sajtó és közvélemény arról a terrorról és halálos fenyegetésről, amely a csecsenföldi meleg férfiakat éri. Míg a nyugati világ országainak tiltakozása korábban kimerült egy-egy nyilatkozatban és Oroszország cselekvésre történő felszólításában, addig az utóbbi napokban több kormány- és államfő is a nyilvánosság elé állt.

Személyes találkozójukon Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron nemrég beiktatott francia elnök is felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt a helyzet kivizsgálására és beavatkozásra. Most azonban reagált az ügyben leginkább érintett fél, Csecsenföld elnöke, Razman Kadirov is.

Emmanuel Macron, Razman Kadirov és Angela Merkel

Kadirov a diplomáciában megszokott kommunikációs csatornáktól eltérően egy WhatsApp típusú applikáció, a Telegram szolgáltatását vette igénybe. Merkelnek és Macronnak is megüzente, hogy országa ajtajai “nyitva állnak” a politikusok előtt annak érdejében, hogy “rátaláljanak az igazságra.” Ugyanez a Kadirov pár héttel ezelőtt állítólag azt mondta, hogy május végéig megöleti országa összes homoszexuális polgárát.

A nyilvános üzenetet először az orosz média kapta fel. Minderre azt követően került sor, hogy Macron személyesen is találkozott Putyinnal, valamint Franciaország – Litvánia után másodikként – befogadta az első, Csecsenföldről érkező meleg menekültet.

Magyarországon elsőként az Együtt vezetője, Szigetvári Viktor vetette fel, hogy hazánknak is kötelessége lenne fogadni a Csecsenföldről menekülő férfiakat.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb