Kultúra

Csak két idegen vagyunk, akik egy kocsin osztoznak – Férfi válaszokkal

 

A Férfi válaszokkal című filmet szeptember 10-én tudjátok megnézni 21 órai kezdettel a Művész moziban.

Egy magába forduló, szabálykövető, halk szavú görög és egy nagydumás, lázadó természetű német világpolgár. Tűz és víz, ráadásul mintha az egész fordítva lenne és egymást játszanák el a srácok, szembe menve minden sztereotípiával. Véletlenül ismerkednek meg és kényszerűségből indulnak útnak egy autóban összezárva. Ebből a szempontból a Férfi válaszokkal egy klasszikus road-movie, ahol a két, homlokegyenest ellentétes felfogású és vérmérsékletű utas fokozatosan ismeri meg egymást és közelít egymáshoz. Oké, egyikük részéről már a kezdet kezdetén megvan a szimpátia, gyakorlatilag felszedi a másikat, aki erről mit sem sejt, de egyáltalán nincs könnyű dolga.

 

 

Victoras (Vasilis Magouliotis), a szebb napokat látott műugró, aki félbehagyta a tanulmányait és alkalmi munkákból él, a nagyanyja halála után elindul Németország felé, hogy találkozzon az anyjával. Érmeit zaciba adja, az öreg járgányt leporolja és kompra száll. Itt ismerkedik meg a fuvarra számító Mathiassszal (Anton Weil), aki egyáltalán nem szimpatikus neki, szabadulna tőle, ezért azt hazudja, nincs autója – de rá kell jönnie, hogy híján van a pénznek és az utat sem ismeri, ezért kötélnek áll. A snowboard- és síoktató Mathias, aki minden nyáron szabad és számtalanszor járt már erre, azt javasolja, ne az autópályán menjenek, mert akkor semmit sem látnak a tájból.

 

 

Mathias kitalálja, hogy feltesz Victornak 20 kérdést, amire igennel vagy nemmel lehet válaszolni. Így próbálja megismerni a másikat, aki szerint azonban nem lehet mindenre csak ezt a két választ adni. Miközben keresztülautóznak Olaszországon, Mathias megmutatja Victornak az utazás szépségét, bemutatja őt a barátainak, isznak, táncolnak és folyton civakodnak, mint a szerelmesek. Victor nem akar beszélni utazásának valódi céljáról, mindig dühös lesz és vissza akar fordulni, ha a másik szóba hozza és rákérdez. Mathias látszólag semmit nem vesz komolyan és mindent elviccel. Az állandó kérdezésével az őrületbe kergeti Victort, akit a családjára vonatkozó kérdések felzaklatnak, ezért addig hecceli őt, amíg végre kifakad és el nem mond mindent.

 

 

Victor érezhetően el akarja ezeket mondani valakinek, csak próbál erősnek és megközelíthetetlennek látszani. A ki nem beszélt problémák fogságában él, mindenkit kizár az életéből, ami nem feltétlenül jó hozzáállás. Nem csoda, hogy hol az egyik, hol a másik akar véget vetni a közös utazásnak, hogy aztán rövid időn belül mégis meggondolják magáukat. Állandó vitatéma köztük, hogy melyikük az őrültebb, melyikük viselkedik gyerekesebben.

A műugró, aki még soha nem úszott tóban. Talán így lehetne egy mondatban összefoglalni mindazt, ami Victor maga. Valaki, aki soha nem félt leugrani a magasból, de minden mástól igen: kimutatni az érzéseit, megélni a pillanatot, élvezni az életet, felkerekedni és elindulni a nagyvilágba. Az egyik jelenetben megállnak Victor egy első versenyének helyszínén, mindketten felmennek a toronyba és Mathias lesz az, nem pedig ő, aki élményszerűen elmondja, mit érez valaki az ugrás előtt. Mielőtt zálogházba adná az érmeit, mindegyikbe beleharap és bizony van köztük műanyag is szép számmal. Mintha az egész eddigi életébe harapna bele.

 

 

Minden vita és veszekedés ellenére a filmet átjárja az életöröm és a szabadságvágy, a ciprusi rendező eszünkbe juttatja mindazt, amit a görög drámákról tanultunk. Vicces, jópofa és szórakoztató, gyönyörű tájakra visz minket, ahol az idegenek a kulturális és személyiségbeli ellentétek és korlátok mellett is megtalálják a közös nyelvet, de nem csak az angolban, hanem az összenézésekben és érintésekben is. Identitásuk nincs kimondva, nincs a homlokukra írva, de nincs is rá szükség, és még ha lassan is indul be, működik a kémia, Victor pedig idegenben érkezik haza, mert ahol a család van, a szeretteink vannak, ott van az otthon.

A film az ausztráliai Mardi Gras Filmfesztiválon debütált idén februárban, majd bemutatták a Santa Barbara Nemzetközi Filmfesztiválon és a torinoi Lover’s Filmfesztiválon is. A Los Angeles-i Görög Filmfesztiválon a legjobb nagyjátékfilm és a legjobb alakítás kategóriákban jelölték díjra.

Hujber Ádám

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb