Életmód

„Csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy milyen jövőt formálunk magunknak és a társadalmunknak”

A Run For Rights egy jogvédő futás, amely egyben közösségformáló esemény is. Ebben a hónapban a program kitalálójával és főszervezőjével, Soós Gábor Vincével beszélgettünk.

 

Hogyan jött a Run For Rights ötlete?
Érettségi után kiköltöztem Sydney-be, ahol a főiskolát végeztem. Mondhatni, ott nőttem fel igazán. A nemzetközileg elfogadott diplomámat 2010-ben kaptam meg és úgy döntöttem, hogy visszaköltözöm Budapestre. Öt év után, mondjuk úgy, „megrázó” volt visszacsöppenni a magyarországi mindennapokba és ezt nem negatívan mondom, de azért a két ország mégiscsak más világ. Szerencsére a közvetlen környezetem, a családom itt is nyitott, vidám, életrevaló emberekből áll, akiket nagyra tartok. Munka miatt és magáncéllal is elég sokat kellett utaznom – London, Madrid, Róma. Az utazások közben merült fel bennem az ötlet, hogy kéne valami közösségformáló programot indítani, ami olyan értékeket hirdet, mint a nyitottság, vidámság, megbízhatóság. Így született meg a Run For Rights futóesemény ötlete.

Mikor indult el a program?
Az ötlet, a név és az elképzelés már meg volt 2010 környékén. Viszont maga a megvalósítás 2016-ban kezdődött, Tárczy Anikó barátommal. Vele és testvéreivel, Eszterrel és Júliával azóta is közösen dolgozunk minden eseményen. Természetesen a főbb operatív dolgokat Anikó és én intézzük, de a csapatunk nélkül ez nem működhetne. Az első eseményünk a 2016-os Pride-on volt, hatalmas sikerrel. Bevallom, nem számítottunk rá. Azóta is eseményről eseményre bővülünk. Számos cég és szervezet segíti a munkánkat, mint például az Amnesty International Magyarország, Aqvital, Budapest Pride, Atlasz Sportegyesület.

 

 

Hogy fogadták az emberek a futás ötletét, a programot?
A futást szeretik az emberek. A sportnak mindig is közösségformáló hatása volt, legalábbis ezt tapasztaljuk. Főleg, ha közösen csináljuk. Nem mindenki fut a hétköznapjaiban, és amikor összejövünk egy-egy ilyen eseményen, akkor nagyon felemelő érzés látni, hogy az emberek mennyire örülnek annak, hogy van egy közös cél, ami szimbolizálja az értékeinket.

Mik a tervek a jövőre nézve?
Természetesen idén is megyünk a Budapest Pride-ra. Ami nagyon izgalmas, hogy idén a londoni Pride-ra is kivisszük a futást. A kinti operatív csapat is nagyon izgatott az eseményünk miatt. Általában havonta egy futásunk van. Közben pedig folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több ember megismerje a kezdeményezésünket, illetve a támogató szervezeteket.

Gondolom, sokan megkérdezték már, de miért csinálod?
Nagyon egyszerű a válasz: mert fontosnak tartom a társadalmi szerepvállalást. Nagyon jó látni, hogy egyre többen jönnek el a programjainkra, családok, fiatalok, idősek, nagyon vegyes mindig a csapat. Mindig van egy kis közös beszélgetés, játék, aztán futunk egy jót közösen. Rengeteg a pozitív visszajelzés és jó tudni, hogy kicsit meg tudunk állni a rohanó hétköznapokban és emlékeztetjük egymást arra, hogy mik is az igazán fontos értékek egy társadalomban. Ahogy a logónkban is benne van: Run For Rights – Sport, Equality, Community, azaz Sport, Egyenlőség, Közösség.

 

Hogy kerültél Ausztráliába?
Amikor 10 éves voltam, felmerült annak a lehetősége, hogy kiköltözünk Ausztráliába a nagypapám testvéréhez, de aztán mégsem mentünk. Valahogy maradt bennem egy gondolat akkor, hogy milyen is lehet ott kint élni. Később, amikor olvastam a nagy-nagybácsim írásait, megszületett bennem az elhatározás, és mindenféle nyelvtudás nélkül nekivágtam az ismeretlennek. Egy olyan felbecsülhetetlen tanulási folyamaton mentem át minden téren, ami teljesen megalapozta az életemet, ezért nagyon hálás vagyok.

Jól tudom, hogy teljesen nyíltan élsz melegként?
Nekem és a környezetemnek ez teljesen természetes. Vállalom, ez már nem is kérdés. De igazából nem érzem úgy, hogy bármit is vállalni kéne, mert ez hozzám tartozik. Érdekes és felemelő érzés. Persze nekem is voltak az elején nehézségeim és kétségeim, de az egy másik történet.

Mit üzennél az olvasóknak?
Gyere, fussunk együtt! Ha fontosnak tartod a nyitottságot, a sokszínűséget és az egyenlőséget, csatlakozz! Csak és kizárólag rajtunk múlik, hogy milyen jövőt formálunk magunknak és a társadalmunknak.

 

Bámli Zoltán

 

Rainbow party header banner
Previous post

Meleg afroamerikai sráccal jön az új szatirikus sorozat

Next post

Húsvéti nyalánkság Tom Daley-vel