Hírek

Costa Ricán 2020-ig bevezetik a házassági egyenlőséget

A Costa Rica-i legfelsőbb bíróság ítélete szerint 2020-ig törvényt kell hozni a házassági egyenlőségről. A bíróság alkotmányellenesnek találta, hogy a közép-amerikai országban tiltott az azonos nemű párok házassága.

 

Carlos Alvarado, Costa Rica elnöke

 

A legfelsőbb bíróság egyik bírája, Fernando Castillo a sajtótájékoztatón elmondta, a jelenleg érvényben lévő tilalom 18 hónap múlva megszűnik. Még ha a törvényhozó testület nem is intézkedne az ügyben, a politikusok 2020 februárja előtt már nem tudják megakadályozni a tilalom hatályon kívül helyezését. Az 57 fős törvényhozó testületben 14 rendkívül homofób, vallásos képviselő foglal helyet. Enrique Sanchez, az ország első nyíltan meleg országgyűlési képviselője azt mondta, nem hitte volna, hogy valaha megváltoztat a törvény.

A döntést követően Carlos Alvarado elnök, aki az idei év elején megnyerte az elnökválasztást, azt nyilatkozta, garantálni akarja, hogy „senkinek ne kelljen diszkriminációval szembesülnie a szexuális orientációja miatt”.

A jelenlegi elnök 60%-kal nyerte meg a választásokat egy evangélikus énekessel szemben és az azonos neműek házassága központi kérdés volt a választási kampány során. Amikor az Amerikai Államok Szervezete (IACHR) azt javasolta, hogy a tagországok legalizálják az azonos neműek házasságát, az elnök kihívója az mondta, ez veszélyeztetné Costa Rica hagyományos értékeit és hogy a javaslat az ország szuverenitásának megsértése.

Costa Rica 3.3 millió lakosa túlnyomórészt római katolikus és legtöbbjük konzervatívnak tartja magát. Számos kommentátor szerint az elnökválasztás lényegében népszavazás volt a házassági egyenlőségről, mert a kérdés a kampány során erősen a középpontba került. Alvarado szerint azzal, hogy őt választották meg, az ország egy szép üzenetet küldött a világnak.

„Ma a világ figyel bennünket, mi pedig egy gyönyörű demokratikus üzenetet küldünk neki.”

 

Frits Ábel

 

 

hirdetés
Previous post

Meztelenbarát hotel Umbriában – Beszélgetés Alec Furtekkel a szabadság érzéséről

Next post

Több mint 78 ezer transzszexuális amerikai nem tud majd szavazni novemberben