Hírek

Conchita Wurstból tisztes családapát faragott az orosz sajtó

Először járt Oroszországban az Eurovíziós Dalfesztivál 2014-es győztese, az osztrák Conchita Wurst. A szentpétervári LMBTQ filmfesztivál vendége volt, jelenlétével jelentős médiafigyelmet kapott az egyébként nehéz körülmények között tartott rendezvény. A kormányhű sajtó azonban nem ismer lehetetlent: Conchitából megpróbáltak heteroszexuális családapát faragni.

 

HIVszűrés.hu fejléc banner

 

A szentpétervári LMBTQ filmfesztivál már tíz éves múltra tekint vissza, működését azonban folyamatosan próbálják ellehetetleníteni az állami szervek, az ortodox vallásos és nacionalista körök pedig rendre tüntetnek a megtartása ellen.

A tizedik jubileumi rendezvény az osztrák Händl Klaus rendező filmjével zárult, ezután lépett Conchita Wurst a színpadra, ahol az orosz rajongók kérdéseire válaszolt. A fesztivált követő partin is részt vett, ahol előadta eurovíziós győztes slágerét is.

Az orosz sajtó is figyelemmel követte első oroszországi vendégeskedését. A liberális médiának adott interjúkban többek között a szexuális kisebbségek védelméről és a nemi egyenlőség fontosságáról beszélt, amik nem magától értetődőek Oroszországban. A hírügynökségek a filmfesztiválon történő szerepléséről is beszámoltak, abból azonban kisebb politikai botrány lett, hogy viccesen megjegyezte, szívesen vásárolna egy palotát Szentpéterváron.

 

 

Miután az állami hírügynökség is beszámolt arról, hogy Conchitát elvarázsolta a város építészete, és szíve szerint venne is egy palotát, Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes a közösségi médiában rohant ki a megjegyzés ellen. Az osztrák Kronen Zeitung szerint a politikus emlékeztetett egy 18. századi, pétervári arisztokrata hölgyre, akinek szintén bajusza volt. Annak idején ő megjósolta, hogy a városból egyszer olyan turistalátványosság lesz, hogy még a szakállas nők is a csodájára járnak majd. A helyi hadiipart is felügyelő politikus aztán mégis törölte a bejegyzést, helyette csak annyit jegyzett meg, hogy Conchita amúgy nős, vagy két gyereke, és csak kényszerítik, hogy eljátssza a szakállas nő szerepét.

A kormányhű sajtónak több se kellett, a Regnum hírügynökség vette a lapot, és megírta: bizony, Conchita Wurst nem is meleg egyébként. Ahogy az őt megformáló Tom Neuwirht sem, hiszen ő nős, heteroszexuális kapcsolatban él, van két gyereke. Az egész jelenség csupán a buzipropaganda terméke és csak kényszerítik a szerepjátékra – forrásként pedig teljesen komolyan hivatkoztak egy a Telegram üzenetküldő alkalmazáson működő bulvárcsatornára.

 

Previous post

Milyen lett volna a Grindr a 80-as években?

Next post

Profi tippek profiktól a szakállhoz