Sport

Coming outra buzdítja sporttársait a meleg olimpikon

Bár minden eddiginél több leszbikus és meleg sportoló indul a július 23-án kezdődő tokiói olimpián, a kisebbségi szexuális orientációjukat felvállalók összesített számával nem mindenki elégedett. Például Tom Bosworth meleg olimpikon sem.

A brit férfi a Daily Mailnek adott interjúban arra buzdítja az LMBTQ sportolókat, hogy ha biztonságos számukra, akkor vállalják fel ömagukat. Ígéri, hogy “hasznukra válik”. Bosworth 2016-ban, a riói olimpia előtt coming outolt.

A lapnak elmondta, hogy szexuális orientációjának nyilvánosságra hozatala nem változtatta meg különösebben az életét, hiszen családja és klubja már azelőtt is tudta – az azonban tanulságos volt számára, hogy a sport világa mennyire le van maradva.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Tom Bosworth 🇬🇧 (@tombosworth) által megosztott bejegyzés

 

Nem tudom elhinni, hogy tényleg ekkora hatást gyakoroltam” – mondta. “Ez jól bizonyítja, hogy milyen kevesen tették meg eddig azt, amit én tettem. (…) Több olyan sportolóról tudok, akik ma már elég nyíltan élnek, de még mindig nagyon kevesen vannak a legmagasabb szinten, akik az országukat képviselik versenyeken.

Úgy érzem, nem tabutéma, csak az emberek elhallgatják. Amikor 11 ezer sportoló van az olimpián, és közülük csak 150 vállalja másságát, a számok nem állnak össze.” A gyaloglás sportágban induló Bosworth azt is felvetette, hogy az atlétáknak talán könnyebb a coming out, mivel ők nem kapnak akkora nyilvánosságot és figyelmet, mint mások más sportágakban. Úgy véli, hogy az LMBTQ sportolók általános teljesítményén is javíthat, ha önazonosan, titkok nélkül tudnak élni.

Ha elég szerencsés és támogató családban élsz, egy olyan országban, ahol biztonságosan megnyílhatsz, akkor tényleg ajánlom, mert ez csak előnyös lehet számodra, a mentális egészségedre. (…) Valószínűleg jobban is fogsz teljesíteni, mert nem aggódsz emiatt.

Az Outsports elemzése szerint legalább 135 nyíltan leszbikus, meleg, biszexuális, transz, queer és nem bináris sportoló érkezik a játékokra – a legtöbben az Egyesült Államok színeiben. Az idei létszám egyébként több mint a duplája a 2016-os rióinak, akkor 56 nyíltan LMBTQ sportoló állt rajthoz – 2012-ben pedig még csak 23-an.

A sportolók között több párt is találni, őket korábbi cikkünkben mutattuk be:

 

Azonos nemű szerelmespárok a tokiói olimpián

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb