Színes

Coming outolt a nemzeti bajnok alpesisíelő

Az Out magazinnak adott interjúban mesélt először nyíltan szexuális orientációjáról Hig Roberts, az Amerikai Egyesült Államok nemzeti alpesisí válogatottjának korábbi tagja. Roberts 2017-ben és 2018-ban is nemzeti bajnok volt óriás-műlesiklásban, a 2018-as téli olimpián pedig hazája tartalékjátékosaként utazott Dél-Koreába.

 

Hig Roberts

 

A bújkálás rengeteg élményt és örömöt vett el tőlem, amelyet abban az életkorban át kellett volna élnem” – idézi fel tinédzser és fiatal felnőtt éveit a 29 éves meleg sportoló, aki először 12 évesen kezdte megkérdőjelezni szexuális orientációját.

Néha még azokban a pillanatokban is, amikor a dobogó tetején álltam, legbelül depresszióval küzdöttem. Álmatlan éjszakáim, pánikrohamaim voltak. És mindezt el kellett rejtenem a sporttársaim és az edzőim elől” – az alpesisí Roberts elmondása szerint a mai napig toxikusan maszkulin közeg, ahol erőt és rendíthetetlen magabiztosságot kell sugározni, ahol olykor ezredmásodperceken múlik a győzelem.

Már fiatal korában is irigykedve olvasott azokról a sportolókról, akik coming outoltak. Nem hitte, hogy valaha neki is lesz rá lehetősége. A fiatalember ma már nem profi sportoló, 2019-ben visszavonult. Azóta Norvégiában él és a pénzügyi szektorban helyezkedett el, ám bízik benne, hogy egy nap visszatér a profi sport világába akár edzőként, akár menedzserként és inspirációt jelent majd azok számára, akik félnek az LMBTQ közösség tagjaként előbújni.

Fotók: Kacey Cole

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb