Kultúra

Coming out vacsoránál, modern tánc a mosdóban és véres fotózás

Queer Dreams ajánló

2024-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, melynek elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket.

A filmfesztivál május 30-án kezdődik és június 5-ig tart a Puskin moziban és a Városházán, ahol szabadtéri vetítésekkel várják a közönséget. A legjobb magyar és nemzetközi rövidfilmek mellett inspiráló szakmai programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal és workshopokkal is készülnek a szervezők.

A magyar versenyprogram 38 filmje között jól ismert, nemzetközi fesztiválokon is díjazott alkotók és most bemutatkozó filmesek munkáit, élőszereplős filmeket és animációkat is látni lehet majd.
A nemzetközi versenyprogram 21 külföldi filmet sorakoztat fel sokféle műfajban. Az év legjobb nemzetközi rövidfilmjeiből álló gazdag válogatásban lesznek animációk, dokumentumfilmek, játékfilmek – történelmi drámák, vígjátékok, kísérleti filmek és szatírák is. A versenyprogramok győzteseit a fesztivál utolsó napján, június 5-én hirdetik ki.

Mindent a múltról, jelenről, jövőről – ezzel az ajánlattal várja a filmfesztivál szakmai programsorozata az érdeklődőket, a filmes események között egyedülállóan változatos kínálattal: karriertanácsadás, filmelemzés, múltidézés, filmforgalmazás, sőt még tudománykommunikáció is szerepel a programok között.

Queer Dreams

Először 2018-ban láthattak a nézők a fesztivál keretében LMBTQ témában rövidfilmes válogatást, a Queer Dreams blokkról minden évben mi is rendszeresen beszámolunk.

 

 

A szervezőknek hála előzetesen megnézhettük a vetítésre kerülő rövidfilmeket, így a hivatalos ismertető személyes benyomásokkal is kiegészült. Az idei blokkba öt igazán különleges rövidfilm került, közülük az egyik magyar alkotás, ezekről következzen néhány gondolat az alábbiakban:

Because of Hegel

Blokk: Queer Dreams
Rendező: Popo Fan
Játékidő: 14 perc
Ország: Németország

A pandémia idején az iskolával való kapcsolattartás a digitális oktatás keretében történt, Ping éppen ebben az időszakban érkezik Németországa egyetemi hallgatóként. Miközben a média ontja magából a koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket, a professzor a hegeli filozófiáról tart online előadást. Ingerszegény szobájában a fiú számára a könyvolvasás vagy a testedzés jelenti a tanuláson kívüli elfoglaltságot, majd erre ráunva chatelésbe kezd másokkal. Néhány erotikus tartalmú kép küldése után Max személyes találkozóra hívja, aminek nem tud ellenállni. Az erotika és a filozófia látszólag egyenlő eséllyel indulnak neki a fülledt éjszakának, ám az aktusról Hegelnek határozott véleménye van. A valóság és a képzelet teljesen összeolvad, ahogy Ping keresi a helyét ebben a filozófiai síkra terelt pandemikus-audiovizuális káoszban.

A Pekingi Filmakadémián végzett, kínai születésű színész, rendező, író és LMBTQ aktivista Popo Fan több mint egy évtizedig volt a Pekingi Queer Filmfesztivál szervezője. Jelenleg Berlinben él és alkot, 2019-ben meghívást kapott a Berlinale Teddy-díjának zsűrijébe.

 

Bolero

Blokk: Nemzetközi versenyfilmek I. SZEREP/ZAVAR, Queer Dreams
Rendező: Nans Laborde-Jourdàa
Játékidő: 17 perc
Ország: Franciaország, Olaszország

A táncművész Fran hazalátogat édesanyjához szülővárosába, ahol a Bolero ritmusát követve szokatlan helyen kezd táncba, nem kevésbé szokatlan reakciót váltva ki a közönségből. A hőségben semmi nem állhatja útját a vágyaknak, a végeredmény pedig a semmihez nem fogható kollektív extázis.
A Bolero – több más díj és jelölés mellett – tavaly Cannes-ban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Queer Pálmát, valamint ugyancsak a legjobb rövidfilmnek járó César-díjat.

 

Marcang

Blokk: Magyar versenyfilmek IV., Queer Dreams
Rendező: Komáromy Bese
Játékidő: 19 perc
Ország: Magyarország

Ez a különleges képi és zenei világú, felkavaró alkotás a fotósról (Dér Zsolt) és modelljéről szól (Pásztor Dániel), akik munka közben folyamatosan kóstolgatják egymást. A találkozóra nem véletlenül kerül sor az éjszaka közepén a fotós lakásán, ám a másik nem akar egy újabb trófea lenni a falon bekeretezve. Némi vitát követően a dolog valami egészen bizarr, horrorisztikus együttlétté fajul.

Komáromy Bese a FREEszfe színházcsináló szakán végzett. A Fészek című drámájával részt vett a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórumán. Az általa írt és rendezett Soha jobban című előadást a Turbinában mutatták be, ezen kívül több FREEszfe-s projektben is közreműködik. Első kisjátékfilmjét, a Marcangot tavaly forgatta.

BLAST (Marcang) – a short film by Bese Komáromy (2024) OFFICIAL TRAILER from filmfabriq on Vimeo.

 

Pigeons are dying, when the city is on fire

Blokk: Queer Dreams
Rendező: Stavros Markoulakis
Játékidő: 21 perc
Ország: Görögország

Két férfi ismerkedik a görög nyárban, majd egyikük lakásán kötnek ki és szinte azonnal a lényegre térnek. Egy galamb repül be a légyott színterére és miután elkapják, útnak indulnak vele, hogy valamivel távolabb szabadon engedjék. A városból mindenki menekülne, de legalábbis a felfrissülést keresi, a fiatalok – akárcsak a galambok – megpróbálják a legtöbbet kihozni ebből a forró nyári napból.
A filmet Kijevben, Szarajevóban, Los Angelesben és Clermont-Ferrandban is díjra jelölték.

 

The Dinner

Blokk: Queer Dreams
Rendező: Jesús Martínez „Nota”
Játékidő: 12 perc
Ország: Spanyolország

Egy család vacsorázik az asztalnál, az apa csak mondja a magáét, ezért a fiú kénytelen közbevágni, hogy régóta szeretne bejelenteni valamit és úgy érzi, ez a megfelelő pillanat, egyszerűen nem várhat vele tovább. Közli a szüleivel, hogy meleg, akik nem tudják mire vélni a dolgot, egyszerűen nem értik, mit akar ezzel mondani a fiuk. Először körülírja, majd egészen konkrétan elmondja, hogy ez mit jelent, de továbbra is csak az „értetlenkedés” megy a részükről, ami egy roppant kínos és zavarba ejtő beszélgetést eredményez. Az egész sokkal inkább terelés, mintha szándékosan nem akarnának tudomást venni a nyilvánvalóról. Vagy tényleg fogalmuk sincs? Reakciójuk minden esetre bohózatba illő, miközben a fiúk egy fontos dolgot szeretett volna megbeszélni velük. Ez a néhány perces „beszélgetés” a vacsora alatt egyszerűen zseniálisan lett megírva.
Jesús Martínez „Nota” rövidfilmjeit szinte az összes nemzeti és nemzetközi filmfesztiválon bemutatták már és eddig több mint 70 díjat nyert velük.

 

 

Queer Dreams vetítési időpontok:

május 31. péntek 21:00 – 22:30 Puskin/Körhinta terem
június 04. kedd 21:00 – 22:30 Puskin/Metropolis terem
június 05. szerda 21:00 – 22:30 Puskin/Amarcord terem

A részletes programról, illetve a vetítési időpontokról a hivatalos oldal nyújt tájékoztatást, jegyeket a Puskin mozi weboldalán és a Tixa felületén lehet megvásárolni.

Idén először országos a Friss Hús: a fesztivál ideje alatt a pécsi Apolló mozi, a debreceni Apolló mozi és a szegedi Belvárosi mozi is vetíti majd a magyar versenyfilmeket, mely vetítésekre a jegyértékesítés ugyancsak elindult.

Hujber Ádám

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin