Hírek

Civileknek és rendőröknek tartottak képzést a pride elleni szélsőséges támadásokról

A jozsefvaros.hu számol be róla, hogy július utolsó hetében az LMBTQ-témában érintett, a 8. kerületben is működő civil szervezeteknek és rendőröknek közös képzésen volt lehetőségük részt venni, ahol egyeztethettek arról, hogy a Budapest Pride-hoz kötődő rendezvényeken szélsőséges csoportok megjelenésekor kinek mi a mozgástere, mik a törvényes lehetőségei, miben számíthatnak egymásra, illetve mit várhatnak el a másiktól.

E párbeszéd több ok miatt is aktuális: egyrészt az Országos Rendőr-főkapitányság tavaly nyáron beépítette a protokolljába, vagyis utasította a rendőrség állományát, hogy miként járjanak el gyűlöletbűncselekmény esetén, ám mindez csak betű marad, ha a rendőrség számára nem válik életszerűvé, vagyis nem tudják az eljárásrend szellemiségét a gyakorlati munkájukra vonatkoztatni, abba beépíteni. Másrészt hamarosan kezdetét veszi a Budapest Pride, amelynek rendezvényeit korábban sajnos többször is megzavarták szélsőjobboldali elemek – az egyik ilyenre éppen tavaly júniusban a józsefvárosi Auróra közösségi helyen került sor.

 

2019. június: Kitapsolták a Pride-rendezvényről az ott provokáló Budaházy Eddáékat

 

A helyzetgyakorlatokra, beszélgetésekre épülő képzést a civilszervezetekből álló Gyűlöletbűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) tartotta és finanszírozta, a kerület vezetése pedig a helyet, valamint a pogácsákat, szendvicseket, üdítőket biztosította. Az egyik képző, Dombos Tamás, a GYEM egyik szervezetének, a Háttér Társaságnak a munkatársa az újságnak a képzést követően kiemelte, hogy a fent említett rendőrségi utasítás tartalmáról a járőröző vagy bűnmegelőzési feladatokat teljesítő rendőrök általában keveset tudnak, és ez itt is így volt.

Másik oldalon a civilek keveset tudnak például arról, hogy amikor rendőrt hívnak egy fenyegetés vagy randalírozás esetén, akkor mik azok az információk, amelyek segítik a rendőröket, hogy megfelelően reagáljanak a helyzetre, időben odaérjenek, és ne legyenek se túl kevesen, se túl sokan. Vagy hogy hivatkozhatnak-e házirendre, ha szélsőségesek megjelennek a magánintézményükben?

 

Az Auróra belső udvara | Fotó: 444

 

A GYEM és az ORFK között egyébként meglepően jó a munkakapcsolat – mondta el Dombos – a fenti utasítás tartalmához a GYEM civilszervezetei tudásukkal hozzájárulhattak. A GYEM szokott tartani a rendőrség égiszén belül is képzést, de olyan, hogy egy kerületre fókuszálva, a helyi rendőri erők és a helyi civilek együtt üljenek le, még nem volt. Összesen 13-14 rendőr vett részt a képzésen, egyikük a BRFK-tól érkezett, a többiek a kerületből. Takács Flóra, Józsefváros közbiztonsági referense elmondta, hogy ez az öt óra egymás szempontjainak megismerésére, a közös gondolkodás beindítására volt elég, és tervezik, hogy lesz folytatás – zárja a beszámolót a jozsefvaros.hu.

 

hirdetés
Previous post

Az önazonossághoz való jog mindannyiunk érdeke

Next post

Rendszeresen erőszakolnak meg LMBTQ-embereket a szíriai polgárháborúban