Kultúra

Cirkuszi csodák szárnyak nélkül – Interjú a Cirque du Soleil tagjaival

A Cirque du Soleil előadásai nemcsak káprázatos látványvilágukkal ejtenek ámulatba, hanem az emberfeletti artista-teljesítményekkel is. A világhírű cirkuszi társulat májusban ismét Budapestre látogat, a Papp László Sportarénában a Varekai című előadásukat adják elő öt alkalommal. A Humen a főszerepet, Ikaroszt játszó Puerto Rico-i származású artista-táncművésszel, Fernando Miróval és a produkció francia művészeti vezetővel, Bruno Darmagnac-kal beszélgetett.

 

Ikarosz a görög mitológiában a lázadás, a szófogadatlanság, a kíváncsiság megtestesítője. Édesapjával, Daidalosszal fogságból menekültek egy szigetről, viasszal összeragasztott tollszárnyakkal próbáltak elrepülni. Mielőtt még felszálltak volna, apja figyelmeztette fiát, se túl alacsonyan ne repüljön, mert elragadják a hullámok, se túl magasan, mert a Nap megolvasztja a viaszt. Sikerült is a levegőbe emelkedniük. A fiú apja szavát egy ideig megtartotta, de a magasság megigézte, és egyre magasabbra repült. A Nap így megolvasztotta a viaszt, a tollak leváltak, Ikarosz a mélybe zuhant.

Ezen a ponton kezdődik a Cirque du Soleil előadása. Ikarosz egy varázslatos erdőben földet érve egy sokszínű világban találja magát, amely tele van fantasztikus teremtményekkel, és egy abszurd, ugyanakkor különleges élmény részesévé válik. Varázslat veszi kezdetét, újra felfedezheti az életet, és rácsodálkozhat a világ és az elme rejtélyeire.

 

FERNANDO MIRO – IKAROSZ

 

Fernando, számos foglalkozásod van: táncos, színész, modell, artista. Milyen arányban vannak ezek jelen az életedben?

Nagyon nagy szerencsém van, hiszen Ikarosz szerepében mindegyikre szükségem van. A történetmesélés miatt még a színészkedésre is.

A Cirque du Soleil előadásai rendszerint fantáziavilágba repítenek bennünket.

Ez így van a Varekai esetében is. Rengeteg csoda történik a nézők szeme előtt, például emberek repülnek felettük a magasban. Az a legfelemelőbb a munkánkban, hogy két órára kiszakíthatjuk a közönséget a hétköznapi életükből. Ez a produkció a Cirque du Soleil egyik legrégebben műsoron levő előadása, 2002-ben mutatták be, három éve turnéznak vele arénákban is.

Ikarosz kettőssége, hogy túl magasra repül, ez okozza a halálát a mitológiában. A cirkusz ugyanakkor pont az ellenkezőjéről, a fizikai korlátok legyőzéséről szól.

A mi előadásunknak csak a legeleje utal Ikarosz történetére, ráadásul ő a mitológiában szörnyet is hal, nálunk viszont egy újabb esélyt kap arra, hogy megismerje az élet szépségeit. Az erdő csodavilágában aztán az artistáktól látunk bámulatos mutatványokat: a fejünk felett repkednek vagy több métert ugrálnak.

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a társulattal?

Kisgyerekként tánccal kezdtem foglalkozni, ez is lett a hivatásom. Húszévesen Las Vegasba mentem egy cirkuszi meghallgatásra. 2009-ben léptem fel először a Cirque du Soleil Believe című produkciójában, amiben egy éven keresztül szerepeltem. Majd rövid időre elhagytam a társulatot, másfajta munkákat vállaltam, aztán a Michael Jackson show-ban, a The IMMORTAL World Tourban tértem vissza. Itt kaptam a harmadik lehetőséget, hogy Ikaroszt formálhassam meg a Varekaiban.

Nagyon sűrű a turnénaptárotok, hosszú hónapokon keresztül vagytok úton. Jut lehetőségetek megismerni azokat a városokat, ahol felléptek?

Valóban sajátos az életformánk a rengeteget utazás, próba és előadás miatt. Általában egy hetet töltünk minden városban, amiben általában benne van két szabadnap is. Csodálatos együtt dolgozni és gyakorlatilag együtt élni a világ legkülönbözőbb pontjairól összegyűlt emberekkel ebben a produkcióban. Persze mindeközben hiányoljuk a családunkat és a barátainkat. Az lebeg a szemünk előtt, hogy az álmainkat valósíthatjuk meg most, azt csinálhatjuk, amit igazán szeretünk.

Veled készült interjúkban olvastam, kisgyerekként az volt az álmod, hogy beutazhasd a világot. Most pont ezt teszed.

Sőt, a Varekai volt az első Cirque du Soleil show, amit láttam DVD-n. Mindig is Ikaroszt szerettem volna eljátszani – és lám, most erre mind egyszerre, együtt van lehetőségem. Nagyon szeretek a Cirque du Soleil-csapat tagja lenni, mivel minden esetben aprólékosan odafigyelnek a részletek kidolgozására.

Miért vonzódsz ennyire ehhez a színpadi karakteredhez?

Nagyon sok hasonlóság van köztünk. Mindketten keresztülmentünk nehéz időszakokon. Én viszont szerencsésebb vagyok nála, mert a munkám során minden nap táncolhatok, játszhatok és a történet végén feleségül vehetek egy lányt. (Nevet)

Többször dolgoztál együtt Taylor Swifttel, táncoltál „Speak Now” nevű világ körüli turnéjában, szerepeltél több videoklipjében. Hogyan kerültetek kapcsolatba?

Casting ügynökségen keresztül jutottam el arra a válogatásra is. Taylorral két éven keresztül turnéztunk együtt. Most, hogy már nem dolgozunk együtt, ritkán beszélünk.

Gondolkozol esetleg szóló projektekben?

Ebben a pillanatban nincs ilyen tervem, nagyon élvezem a munkámat a cirkuszi társulatban, talán pont itt talál majd meg a következő feladatom is.

 

BRUNO DARMAGNAC – MŰVÉSZETI VEZETŐ

Bruno, avass be bennünket: mi a feladata a művészeti vezetőnek?

Le kell szögezni, nem az alkotója a produkciónak, hanem az a személy, aki utazik a produkcióval és azért felel, hogy mindenhol ugyanazon a művészi színvonalon valósuljon meg az előadás. A közönségnek mindig ugyanazt a minőséget kell kapnia, bármi is történik a kulisszák mögött. A művészeti vezető kézben tartja az ötven fellépő művész életét, a próbákat, kapcsolatot tart minden részterülettel: a hangosító csapattól kezdve a jelmezesekig. Mindebben segítségére van egy színpadmester és két tréner is.

Hányan utaztok összesen a produkcióval?

Több mint százan. Szinte ugyanannyian dolgoznak a háttérben, mint ahányan színpadra lépnek.

Valóban lehet mindig ugyanazt a színvonalat teljesíteni?

Minden szerepre van váltó, ha valaki esetleg beteg vagy sérült lenne, tudja más is játszani. A nézők pontosan ugyanazt a magas színvonalat kapják, bárki játssza is a szerepet aznap.

Hihetetlen koncentrációt igényel a cirkusz, veszélyes terület. Hogyan készültök fel az előadásokra?

Személyfüggő, kinek mennyi időre van szüksége a bemelegítésre, egy-másfél órát mindenki szán erre kezdés előtt, sőt, a sminkek elkészítése is ugyanennyi időt vesz igénybe. Minden művésznek megvan a saját rituáléja, sorrendje, hogyan készül fel az előadásra.

Mi a különlegessége a Varekai-nak a többi Cirque du Soleil show-hoz képest?

Az előadást tizenöt éve folyamatosan játsszuk, az üzenete ma is érvényes. Egy nagyon szép történetet mesél el az élet szépségeiről és csodáiról szavak nélkül, kizárólag mozgással, a cirkusz nyelvén. Az összes produkciónk középpontjában az artisták szaktudása áll, és soha nem dolgozunk állatokkal. A védjegyünk és a sikerünk garanciája a legmagasabb színvonal folyamatos biztosítása. A Varekai-t az egész családnak ajánljuk; pontosan azért szeretem, mert minden korosztályhoz szól, mindenki megtalálja benne a neki tetszőt.

 

Cirque du Soleil 2017 Budapest

2017 májusában ismét Magyarországra látogat a Cirque du Soleil! Varázslatos előadásukban egy titokzatos világot mutatnak be a nézőknek! Részletek: https://ww…

 

Varekai – Cirque du Soleil
Papp László Budapest Sportaréna
Előadások:
2017. május 12. 20:00
2017. május 13. 16:30
2017. május 13. 20:00
2017. május 14. 13:00
2017. május 14. 16:30
Jegyvásárlás és további információ a Live Nation oldalán.

 

Csicsely Zoltán

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb