Hírek

Cenzorok vágták ki a melegcsókokat az indiai mozifilmből

Hogy őszinte legyek, az indiai, és különösen a bollywoodi filmgyártás szerelmeseként, valamint az indiai bürokrácia felületes ismerőjeként a szemem sem rebbent különösebben a cenzorok húzása láttán.

 

A(z egyik) kedvenc bollywoodi színészem, Ranveer Singh főszereplésével készült Befikre (Carefree) című romantikus vígjátékot egy igazi filmes legenda jegyzi. Aditya Choprának a Befikre rendezőként ugyan csak a negyedik filmje, de ő a tulajdonosa és irányítója a legnagyobb indiai filmstúdiónak. A cég alapjait még apja, a románcok királyának is hívott, negédes szerelmesfilmjeiről ismert Yash Chopra tette le, de Aditya Chopra volt az, aki a családi vállalkozásból igazi XXI. századi filmgyártó nagyvállalatot faragott.
De akkorát és olyan befolyással bírót, hogy még a Disney sem tudta megszerezni, pedig nagyon akarta. (A nagy nyugati stúdiók évek óta próbálnak bejutni a milliárdos indiai piacra saját helyi cég formájában.)

Indiában a filmnek a mai napig társadalomformáló ereje van. Ettől mi Nyugaton már elszoktunk. Legyen az a nők helyzete, a válás társadalmi elfogadása, a vallási türelem, vagy épp a tömegek leszoktatása a dohányzásról, a filmek segítségével sokat lehet lendíteni a társadalmi párbeszéden és ügyeken.

Aditya Chopra cége, a Yash Raj Films (YRF) volt a forgalmazója az ezidáig egyetlen meleg témájú bollywoodi közönségfilmnek, az idei Humen Film Festivalon is játszott Dostana (Barátság) című vígjátéknak. Indiában továbbra is törvény bünteti a homoszexualitást, amit elég önkényesen érvényesítenek, a társadalom pedig erősen konzervatív. Ebben a közegben minden segítség jól jönne, a YRF pedig a maga módján reagált. Az új film egyik daljelenetében a szerelem sokszínűsége jelenik meg: a párizsi utcákon a legkülönbözőbb párok csókolóznak, fiatalok és idősebbek vegyesen. A jelenetben több leszbikus- és meleg csók is elcsattan, ezt pedig nem hagyhatta szó nélkül a cenzúráért felelős hatóság. (Merthogy Indiában ilyen is van.)

 

 

A jelenetet a YouTube-ra töltötte fel először a stúdió a film reklámkampánya keretében, amiben még benne vannak a melegcsókok. Sőt, kapaszkodjunk, és itt jön képbe a legendás indiai bürokrata logika, abban benne is maradhat, mert az online tartalmat nem kell a cenzoroknak figyelnie. A mozivásznakét ellenben igen. (Hahó, XXI. század!)

Így történt, hogy a mozikban már hiányoznak a kérdéses képkockák, a stúdió hivatalos csatornáján viszont a mai napig elérhetőek, íme. Hétmillióan már megnézték. (A mozikban talán összesen nem látják majd a filmet ennyien, nem tudom.)

Végül pedig jöjjön egy másik daljelenet a főszereplőkkel is.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin