Hírek

Büntethetővé tette a homoszexualitást Csád

A közép-afrikai Csád lépésével 77-re emelkedett azon országok sora, ahol tiltott a homoszexualitás.

 

A 13 milliós Csádban most fogadta el a parlament az új büntető törvénykönyvet, és az ország történelmében először kriminalizálták a homoszexualitást. Az új törvény férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik.

A tiltást már 2014-ben be akarták vezetni, az akkori tervek szerint 15-20 év börtön is kiszabható lett volna. A most megszavazott törvény azonban nem bűncselekményként, hanem szabálysértésként jegyzi, amiért pénzbüntetés vagy felfüggesztett börtönbüntetés jár. A parlamentben 77 képviselő szavazott az új btk.-re, 1 ellene, míg négyen tartózkodtak. Bevezetését csak az akadályozhatja meg, ha esetleg az ország elnöke, Idriss Déby megvétózza.

A homoszexualitást egyébként bűnnek tartó korábbi miniszterelnök szerint az új büntető törvénykönyvvel Csád egyensúlyozni próbál a kisebbségek védelmét elváró nemzetközi közösség és a konzervatív hazai közvélemény között. Előremutató lépéseket is tartalmaz, mint például 18 évre emelték nők esetében a házasságkötési életkort, valamint (a terrorizmus esetét kivéve) eltörölték a halálbüntetést az országban. (AfricaNews)

 

Previous post

Egy izraeli szivárványcsalád története

Next post

Lady Gaga egymillió okot ad arra, hogy imádjuk