Kultúra

Budapesten ad koncertet Lara Fabian, az angyalhangú kozmopolita

Lara Fabian énekesnő tehetsége mellett különleges, mesebeli szépsége is magára vonja a közönség figyelmét. Édesapja belga, édesanyja szicíliai származású, ő pedig már régóta magáénak tudja a kanadai állampolgárságot; az anyanyelve az olasz, ám franciául, angolul és spanyol nyelven egyaránt kiválóan beszél és énekel. A Humen szerkesztősége kicsit irigykedik is, látva a 47 éves énekesnő még mindig bomba alakját és hogy milyen lélegzetelállítóan néz ki új albumjának borítóján. Húszmilliónál is több eladott lemezzel a háta mögött jelenleg ő az egyik legsikeresebb belga szupersztár.

Lara Fabian

 Hiába profi előadó, Lara minden érzelmet, amiről dalai szólnak, maximálisan felvisz a színpadra. Szerencséjére a ráncok bőven elkerülik, ám a szerelmi csalódást neki is meg kellett tapasztalnia – karrierjére szinte egészen mostanáig kihatott élete szerelme. Patrick  Fiori francia énekeshez mindent elsöprő, vad és mély érzelmekkel teli kapcsolat fűzte, és tíz évvel szakításuk után is annyira felkavarta egykori szerelme emléke, hogy Lara leblokkolt a színpadon. A jelenet legmeghatóbb része a közönség reakciója volt, akik a „Je t’aime”, vagyis „Szeretlek” című dal közben a „Je vous aime” szöveget kezdte skandálni, ami azt jelenti: „Szeretünk”. Az énekesnő életében ez egy meghatározó pillanat volt, ugyanis a régi szerelem okozta űrt a közönség szeretete töltötte ki, a művésznő pedig könnyezve fejezte be produkcióját teljes meghatottsággal. 

 A romantikus, sanzonszerű dalok egyébként nagyon meghatározók Lara Fabian munkásságában, magával ragadó, érzelemdús színpadi jelenléte sikerének kulcsa. 1988-ban Luxemburgot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol egészen a negyedik helyezésig jutott, ám ezzel nem érte be. Három évvel később mindössze ezer dollárnyi vagyonával elindult felfedezni a világot, Észak-Amerikában szeretett volna karriert építeni. S aki mer, az nyer is: tehetségén túl bátorságának köszönheti, hogy a kilencvenes évek elejére ismertté vált. 1993-ban bezsebelte a Felix-díjat a kanadai ADISQ gálán, ami legalább akkora elismerésnek számít, mint a Grammy-díj. 1997-ben Pure című lemezét már több, mint kétmillió példányban sikerült eladni csak Franciaországban, ami lássuk be, hatalmas teljesítmény. Az énekesnő égtől kapott tehetsége mellett kitartó és becsületes munkájának köszönheti elismeréseit.

Életműve során nem kisebb művészekkel működött együtt, mint Glen Ballard vagy Walter Affanasief. Az igazán várt sikert az „I will love again” című dal hozta meg végre, mely hetekig vezette a slágerlistákat. Ezt követően az „Adagio”, a „Love by grace” és a „Broken Vow” című számok váltak közkedvelt világslágerekké. Ezen sikereken felbuzdulva az „A wonderful life” című albumon kezdett dolgozni az énekesnő. 2004-ben jelent meg a lemezen hallható, Desmond Child által írt „Review my kisses”, továbbá az „I guess I loved you” is, de ezek mellett a kicsit eltérő stílusú „I am who I am” című popdal is eszméletlen siker lett, aminek Hex Hector-féle remixe hónapokig abszolút klubsláger volt. 

 A bámulatos tavalyi koncert után most újra Budapesten ad koncertet a varázslatos Lara Fabian. Új világturnéján legfrissebb albuma, a Camouflage angol nyelvű repertoárjával nyűgözi le a nagyérdeműt. A grandiózus koncertsorozat 2018 februárjában fog indulni, először Észak-Amerikát meghódítva, utána pedig Európában folytatódik a fellépések sorozata. Az impozáns európai fővárosokban szinte mindenhol látható lesz Lara, de számunkra a legfontosabb, hogy a magyar rajongóit sem felejtette el: 2018. április 8-án érkezik a Budapest Arénába a Camouflage világturné. 

Az album különlegessége, hogy ez az első kizárólag angol nyelvű dalokból összeállt munkája, mely albumról az egyik legfülbemászóbb dal videoklipje már el is készült. A Growing Wings stílusa nagyon populárisnak jellemezhető, ám megmaradt az eredeti, ízlésesen romantikus vonal, és a klip önmagában lenyűgöző, hát még egy ilyen gyönyörű főszereplővel, mint maga az énekesnő. Az album további újdonsága, hogy a korábbi romantikus lány-hangzást progresszív kortárs popzenei elemekkel kombinálta, kiváló eredményt elérve. A Camouflage világturnén ráadásul forradalmian innovatív showműsorra számíthatnak a nézők, ahol a az új album dalai mellett a már jól ismert világslágerek is élőben csendülnek fel. 

Bernhardt Dániel 

Previous post

Fotósorozat - A dick latte élő művészete

Next post

Tapssal fogadta a Szegedi LMBT Közösségért Csoport a város új esélyegyenlőségi programját