Pride

Budapest Pride: Velünk teljes!

Június 24-én hivatalos megnyitó ünnepséggel veszi kezdetét a 21. Budapest Pride Fesztivál. A rendezvénysorozat idei mottója: “Velünk teljes”, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalom különböző közösségei csakis az LMBTQ-emberekkel együtt teljesek.

Az elnyomást megélő társadalmi csoportok, köztük az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) közösség vitathatatlanul része a társadalomnak. Továbbá a mottó arra is rámutat, hogy kizárólag közösen, együttes erővel lehet tenni az elnyomás ellen. Éppen ezért idén nagyszabású kérdőívezésbe fogtak a Pride szervezői, hogy felmérjék, mi a fontos az LMBTQ emberek számára. A több ezer kitöltő eddigi visszajelzései is rámutatnak a közösség felháborodottságára a kirekesztő politikai közbeszéddel szemben, valamint azt mutatják, hogy mindannyian tenni akarnak a szűkre szabott család- és házasságfogalom kiterjesztéséért.

 A tíznapos fesztivál rendezvényei mind az LMBTQ közösség sokszínűségét hivatottak megmutatni, a több, mint 50 esemény az első fesztiválozóknak és a régi résztvevőknek is tartogat meglepetéseket.

414_2016_06_01_16_54_42_boritokep_v2

 Jövő hét pénteken a New Orleans Music Clubban rendezik meg a fesztivál megnyitóját. A rendezvénysorozatot hivatalosan Kiss Tibor Noé író nyitja meg, továbbá beszédet mond Steiner Kristóf és Molnár Adrienn, valamint a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke, Nagy Szilvia is köszönti a közönséget. Az est folyamán fellép Antonia Vai és Jónás Vera.

 A fesztivál első hétvégéjén a sporté és a szivárványcsaládoké a főszerep. A vállalkozó kedvűek számára a szervezők a Run for Rights futóversenyét ajánlják, a kultúráért érdeklődők számára pedig a Ludwig Múzeummal a Múzeumok Éjszakájára közösen szervezett esemény lehet vonzó program. Persze a következő hét is bővelkedik izgalmas programokban: színházi előadások és táncestek várják az közönséget.

A szervezők teljesen új programokkal is készültek: idén először Play it Proud címen dalszerző pályázatot hirdetettek, aminek keretében adománygyűjtő koncert is lesz. A Pride-hét pedig a#genderőrület című kiállítással indul, ami a közelmúltban a nőket és az LMBTQ közösség tagjait ért sértő politikai közbeszédre reflektál. Persze a hagyományosnak tekinthető programokról sem kell lemondani, lesz Open Mic, Charme táncest és LMBTI kocsmakvíz.

Fotó: Origo

Fotó: Origo

Természetesen idén is kiemelt szerepet kapnak a beszélgetések. Bemutatkoznak a vidéki LMBTQ szervezetek, szó lesz a nemi szerepekről és az aszexualitásról, valamint szerveztek egy vitafórumot is, ahol a résztvevő csapatok LMBTQ témában mérhetik össze ismereteiket és érvelési technikájukat.

Emellett a sokak által várva várt bulik sem maradnak el. A Nyitóbulira június 25-én kerül sor, míg július 1-jén a Women’s Pride és az Alterego számít a lazulni és táncolni szeretőkre. A felvonulást követően az év legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party vár mindenkit.

A rendezvénysorozat csúcspontja idén is Budapest Pride Felvonulás, amire július 2-án, szombaton kerül sor: a menet az Andrássy útról indul, a célállomáson pedig a szónokok hangot adnak majd felháborodásuknak és követeléseiknek.

 Kövessétek figyelemmel a Budapest Pride Facebook oldalát és a honlapját, hogy a legfrissebb információk alapján kereshessétek meg a nektek legizgalmasabb programokat. A Fesztivál programfüzete hamarosan elérhető lesz.

Previous post

Először szerepel meleg pár egy mexikói reklámban

Next post

Nem engedélyezték az idei Isztambul Pride-ot