Itthon

Budapest Pride: Pénzzel tömik a homofób lobbit, mégis Novák Katalin érzi magát elnyomva

fotó: Irena Iris Szewczyk

 

Reagált a Budapest Pride Novák Katalin interjújára, amit a belga a VRT közszolgálati televíziónak adott. A családokért felelős, tárca nélküli miniszter szerint – aki egyben a Fidesz alelnöke is – „a meleglobbi túl messzire ment, és azokat, akik nem minden területen a melegjogok előmozdítására törekszenek, rögtön melegellenesnek bélyegezi meg.”

Sajtóközleményében a Budapest Pride azt írja, a miniszert úgy beszél, mintha az elmúlt egy év drasztikus jogfosztásai valami “kiprovokált” kormányzati retorzió részei lennének.

“Amikor a koronavírus-járvány közepén, tüntetéstilalom alatt, bármilyen társadalmi egyeztetés nélkül korábban már megszerzett jogokat vesz el a magyar kormány az LMBTQ emberektől a kereszténység védelmében, azzal nem csak a demokráciát és a jogállamot építi le, de a többségi társadalmat is az LMBTQ emberek ellen hangolja. Ez a tevékenység méltatlan egy kereszténydemokrata párthoz”

 

– nyilatkozta Majercsik Johanna, a Budapest Pride sajtószóvivője. Novák Katalin családügyi miniszter egyébként a Fidesz Néppártból való kilépése/kirúgása kapcsán panaszolta el a belga közszolgálati tévében, hogy milyen nehéz azoknak, akik “nem támogatják mindenben a melegjogokat”.

Hogy ez mennyire „nehéz”, azt a Budapest Pride tételesen végigveszi:

A magyar kormány 2020-ban meglévő jogokat vett el az LMBTQ közösség tagjaitól. 2020 májusában egy 20 éve létező gyakorlatot szüntettek be azzal, hogy betiltották a transzneműek számára a jogi nemváltást, ezzel a döntéssel még a kizárólag kormánypárti kinevezettekből álló Alkotmánybíróság következetes esetjogával is szembementek.

2020 decemberében azt lehetetlenítették el, hogy az azonos nemű párkapcsolatban élők egyedülállóként örökbefogadhassanak (párként eddig sem volt rá lehetőségük), szembemenve számos gyermekjogi szakértő és szervezet szakmai álláspontjával.

Ezek a döntések a többségi társadalom számára semmilyen haszonnal nem jártak, hiszen egyedülállóként örökbefogadók (köztük az azonos nemű párkapcsolatban élők) csak olyan gyermekeket fogadhattak örökbe, akik nem kellettek a házaspároknak. Az egyedülállók örökbefogadásának ellehetetlenítésének köszönhetően nemcsak gyermeket fosztanak meg attól, hogy szerető családban nőjenek fel, de várhatóan több gyermeket fognak külföldre örökbe adni, és több gyermek fog gyerekotthonokban felnőni, amelyek kapcsán számos esetben bizonyíthatóan történt rendszerszintű gyermekbántalmazás (Göd, Kalocsa, Zalaegerszeg, Esztergom).

Sokan nem értenek egyet azzal, hogy a magyar kormány a kereszténységre hivatkozva folytat gyűlöletkampányokat, és a “vallásszabadság” alatt azt érti, hogy korlátozások nélkül nyomoríthasson meg kisebbségi csoportokat. A jogi nemváltást betiltó 33-as paragrafust még az LMBTQ közösség támogatásával egyáltalán nem vádolható Jobbik sem szavazta meg. A KDNP-ből kilépett Lukácsi Katalin 2016-ban felvonult a Budapest Pride Felvonuláson is, és kiállt az LMBTQ közösség mellett. Bolba Márta evangélikus lelkész, Perintfalvi Rita teológus, Cserháti Sándor evangélikus lelkész, Donáth László evangélikus lelkész, Beer Miklós volt váci püspök és az Iványi Gábor vezette Wesley János Főiskola is kiállt az LMBTQ közösség felé történő nyitott és érzékeny odafordulás mellett. Még Ferenc pápa is felszólalt az LMBTQ embereket is megillető szeretet és elfogadás mellett, bár az ő megszólalásait a kormány sokszor diszkreditálja.

Annak ellenére, hogy a keresztény közösségeknek közel sem uniformizált az álláspontja LMBTQ kérdésekben, a Novák vezette álkeresztény homofób lobbi a kormány feltétlen elvi és anyagi támogatását élvezi.

2014-es államtitkári kinevezése után Novák létrehozta nemzetközi homofób lobbiszervezetét, a Political Network for Values-t (Politikai Hálózat az Értékekért), ami partnerként dolgozik együtt számos olyan egyesült államokbeli és dél-amerikai ultrakonzervatív szervezettel, melyeket szélsőjobboldaliként vagy gyűlöletcsoportként tartanak számon. Tehát Nováknak volt honnan inspirálódnia ahhoz, hogy minél több magyar LMBTQ ember életét tehesse tönkre.

A kormány is biztosra ment, hogy a Novák-féle homofób lobbi Magyarországon is megfelelő publicitást és hátszelet kapjon:

Például a kormány aktuális törekvéseit menetrend szerint helyeslő Alapjogokért Központ (AK) 660 millió forint támogatásáról nem derül ki, hogy milyen forrásból ered. Az AK évek óta kollaborál a lengyel Ordo Iuris nevű szervezettel, akik a lengyel kormányzati homofób propagandatevékenységért felelnek – például buszokkal járták az országot, amiből azt terjesztették, hogy az LMBTQ emberektől félni kell és ártanak az országnak, sőt, a lengyel abortuszellenes törvényeket is bőszen támogatták. Idén februárban már nyilvános együttműködési nyilatkozatot is aláírt az AK és az Ordo Iuris.

A magát kereszténynek nevező, az LMBTQ embereket vehemensen szidalmazó vasarnap.hu is kapott 2019-ben 100 milliót az EMMI-től és további 21 milliót a KDNP alapítványától azért, hogy a keresztényüldözés ellen lépjen fel. Az viszont eddig nem derült ki, hogy Magyarországon ki üldöz keresztényeket.

Novák Katalin nemzetközi homofób lobbiszervezete, a Political Network for Values pedig 38 millió forint állami támogatást kapott tevékenységére.

Velük dolgozik együtt Novák Katalin a nemzetközi homofób szervezetben:

Novák Katalin szorosan együttműködik az orosz eredetű, amerikai székhelyű World Congress for Families-zel, amit a világ legnagyobb melegellenes szervezeteként tartanak számon. A WCF támogatta például azt, hogy Ugandában halálbüntetés járjon a homoszexualitásért (ezt a társadalom nyomására végül életfogytiglanra módosították), és az orosz “propagandatörvényt” is, ami a szólás- és a gyülekezési szabadságot korlátozza akkor, ha például szivárványzászló, vagy egyéb LMBTQ jelképet jelenítenek meg.

Novákék partnere a Katolikus Család és Emberi jogi Intézet (Catholic Family & Human Rights Institute, C-FAM), ami egy az USA-ban nyilvántartott gyűlöletcsoport. Ők többek között az ENSZ rokkantügyi egyezménye és a nemi betegségekkel kapcsolatos felvilágosítás ellen lobbiznak (mert szerintük az az absztinencia, azaz a szextől való tartózkodás helyett az óvszerhasználatot népszerűsítené).

Novák együttműködik a Szabadságvédő Szövetséggel (Alliance Defending Freedom), akik nem csak az egyenlő házasság és az iskolai szexuális felvilágosítás ellen küzdöttek, valamint azért is, hogy a közép-amerikai Belizében ne helyezzék hatályon kívül azt a törvényt, ami 10 éves börtönnel bünteti azokat, akikről kiderül, hogy melegek.

Sokak számára szintén ismerősen csenghet a következő partner neve is, a Nemzeti Szervezet a Házasságért (National Organization for Marriage), akik az amerikai egyenlő házasság-kampány elleni kampányt vezették. Miután ez a tevékenységük megbukott, elnökük, Brian Brown az International Organization for Families elnöke lett, ami – összenő, ami összetartozik – a World Conference for Families-t rendezi.

Természetesen szponzorálja Novák tevékenységét a szélsőjobbos orosz oligarchák irányította CitizenGo is, aminek a tevékenysége Magyarországon is egyre jelentősebb. Az álcivil aláírásgyűjtő oldalon szinte alig találunk olyan petíciót, ami ne lenne LMBTQ vagy abortuszellenes.

Mindezek után a Budapest Pride felteszi a kérdést, hogy a magyar kormány egyik tagja miért dolgozik egy olyan szélsőjobboldali politikai hálózatban, aminek célja, hogy más országokban homofób törvényeket támogasson, például Oroszországban vagy afrikai országokban. És hogy a 2020-as LMBTQ-ellenes magyar törvények és alkotmánymódosítás meghozatalába mennyi beleszólása volt a nemzetközi homofób lobbinak.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin