Pride

Budapest Pride LMBTQ Fesztivál és Felvonulás 2019

Aki volt már Budapest Pride felvonuláson, azt tudja, milyen sokszínű tömeg gyűlik össze, hogy együtt bulizzon és tüntessen az LMBTQ közösség jogaiért. Fiatalok, idősek, a közösség érintett tagjai és támogatói, szülők, családtagok, barátok, cégek dolgozói, aktivisták, tanárok, celebek, focidrukkerek, eladók, művészek, politikusok, és sorolhatnánk. Aki volt már, az érezhette, milyen eufórikus érzés egy ekkora boldog, változást akaró, támogató tömegben végigmenni a városon.

 

 

De sokan nem tudják, hogy a felvonulást megelőzi egy egy hónapos kulturális fesztivál. Az LMBTQ kultúra évtizedekre, sőt messzebbre nyúlik vissza, a mozgalom pedig évről évre színesebb és aktívabb. Pár évvel ezelőtt még a programok nagyobb részét a Budapest Pride maroknyi csapata hozta tető alá. Minden évben az előző fesztiválra kapott visszajelzések alapján próbáltak alakítani a programkínálaton. Ám olyan sok jó ötlet érkezett a közösség tagjaitól és más civil szervezetektől, hogy három évvel ezelőtt már sokkal több “külsős” program kapott helyet. Két éve pedig a fesztivál 1 hétről egy hónapra bővült, és a programok nagy részét a közösség szervezte meg. Így vált ez a fesztivál valódi közösségi eseménnyé.

Az idei fesztivál számokban: több mint 50 civil szervezet és magánszemély 104 programjából válogathatsz. 13 beszélgetés, 6 buli, 6 filmes program, 5 játékest, 6 kiállítás, 3 koncert, 5 sportprogram, 7 szabadtéri program, 10 színházi előadás, 2 istentisztelet, 15 workshop, 3 gasztro-program, 2 ismerkedős est, valamint hivatalos megnyitó, falshmob, és természetesen a felvonulás, idén újra civil faluval.

A rendezvénysorozat idei mottója “Van egy közös a történetünkben”, amivel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mostanában az élet minden területén azon van a hangsúly, hogy miben különbözünk egymástól. Pedig mindenkivel meg lehet találni a közös pontot, ha nyitottak vagyunk rá. Minket, LMBTQ embereket sem feltétlenül csak a szexuális orientációnk vagy a nemi identitásunk köt össze. A fontos, hogy keressük meg ezeket a közös pontokat és ezek mentén alkossunk közösségeket. Hiszen biztonságot, állandóságot, barátságokat, szórakozást, fejlődést jelentenek számunkra azok a csoportok, amelyekhez tartozunk. Segítenek nekünk eligazodni a világban, általuk határozzuk meg magunkat, és velük, a közösség tagjaival érezzük igazán, hogy nem vagyunk egyedül. A Budapest Pride mint szervezet, és a felvonulás is ezt jelenti sokak számára. És nem csak az LMBTQ emberek számára!

 

 

Budapest Pride LMBTQ Fesztivál (2019. 06. 07 – 07.07.): a programokat keresd a www.budapestpride.hu oldalon.

Budapest Pride Felvonulás (2019. 07. 06. szombat 15:00) – gyülekező a Kossuth téren.

Idén már a gyülekező is izgalmasnak ígérkezik: ha időben érkezel, a Pride civil faluban 8 civil szervezettel és az ENSZ Menekültügyi Főbizottságával találkozhatsz. Érdemes benézni mindannyiukhoz, mert interaktív játékokkal, tájékoztatókkal és meglepetésekkel várnak. Tudtad, hogy aznap lesz a Csók Világnapja? Ez alkalomból – szintén a gyülekező alatt – csók flashmob is lesz a Kossuth téren! A menet után pedig zene- és tánc-flashmob vár, de javasoljuk, hogy a piknik-takarót se hagyd otthon.

Mit hozz magaddal a felvonulásra? Természetesen naptejet, fejfedőt, és sok vizet. Ez mind nélkülözhetetlen kelléke egy tapasztalt felvonuló felszerelésének. Ezenkívül hozhatsz transzparenst, sípot, dobot, kereplőt, bármit, ami nem veszélyezteti mások testi épségét, viszont hangos és látványos. Friss infókról, házirendről és egyebekről tájékozódhatsz a Budapest Pride honlapján és a Facebook-eseményben.

Ha még mindig érzed az eufóriát, ha szeretnéd emlékezetesen búcsúztatni a fesztivált, ha szeretnél ismerkedni, táncolni, felszabadultan bulizni, az esti Rainbow party-n a helyed! Este 10-től a Budapest Parkban a nagy tánctéren pop és dance, a Dzsungel tánctér DJ pultja mögött Shambalesa (Antonia Vai & Taremina) is fellép, Madonna-rajongók örömére jön Steiner Kristóf és Nimi, de lesz Alterego varieté, számtalan DJ, fantasztikus látvány és rengeteg meglepetés. Az év legnagyobb LMBTQ bulija egyértelműen kihagyhatatlan! Figyeld a Facebook-eseményt az akciós jegyekért, vagy kattints a Budapest Park honlapjára!

Légy része az év legszínesebb fesztiváljának és csatlakozz a felvonuláshoz! Mi ott leszünk!

Peksa Kama

Fotók:  Anetta Festorazzo

 

hirdetés
Previous post

Leszedték Dél-Koreában az amerikai nagykövetség szivárványzászlaját

Next post

Katonák szántják fel a táncparkettet a legújabb meleg himnuszra