Itthon

Budapest Pride: Jakab Péter hagyja abba a homofób viccelődést

Tegnap kezdődött meg a Parlament őszi ülésszaka, amelynek keretében először Orbán Viktor vázolta, mi várható a következő hónapokban, külön kitérve rá, hogy kormánya nem enged teret a gyerekekre irányuló szexuális propagandának.

Beszédére reagált többek között Jakab Péter is, a Jobbik pártelnöke és miniszterelnökjelölt-jelöltje. Az azonnali kérdések órájában a politikus az alábbit üzente a miniszterelnöknek: “Ebben az országban mindig valakit gyűlölni kell, most éppen a szivárványos zászlót, ami higgye el, nekem sem a szívem csücske, de ettől még sosem fogom őket a gyűlölet céltáblájává tenni. Mert egy: magánügy. Kettő: a gyűlölet előbb-utóbb mindig visszahull a gyűlölködők fejére. Úgyhogy azt mondom Önnek miniszterelnök úr, hogy így a vége felé Ön is fogja kicsit vissza magát, mert a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória.

 

Fotó: Budapest Pride Facebook-oldala

 

Felszólalására a Budapest Pride Facebook-bejegyzésben reagált. Emlékeztetnek, hogy a közös ellenzéki értéknyilatkozat elítéli a gyűlöletpropagandát, valamint a hatpárti koalíció elköteleződött abban, hogy nem támogatnak olyan jelöltet, aki emberi méltóságot sértő kijelentéseket tesz.

Jobbik Magyarországért Mozgalom szociálisan érzékeny keresztény néppártként definiálja önmagát és elvi nyilatkozatában úgy fogalmaz, hogy elítélik a keresztény tanítással ellentétes gyűlöletkeltést, kiemeli az esélyegyenlőséget és hogy “senkit nem hagynak hátra”, fontosnak tartja az egyén szabadságát. Felszólítjuk Jakab Pétert, hogy tartsa be az általa is elfogadott közös ellenzéki értéknyilatkozatot és a pártja elvi nyilatkozatát” – olvasható a bejegyzésben.

Részletesen kifejtik, pontosan mi a probléma a pártelnök felszólalásával.

A patriarchátus mozgatórugója, hogy alá- fölérendeltségi viszont teremt a férfiasság és a nőiesség között. A férfiassághoz a pénzkeresést, a hatékonyságot, a kompetenciát, a vezető szerepet, az erőt és a határozottságot köti, míg a nőiességhez a simulékonyságot, a gyengeséget, a háttérbe húzódást, a háztartásbeli és gondoskodói munkákat, a túlérzelmességet és a férfiaknak történő alávetettséget köti.
Ezek a káros sablonok nem csak értéktöbbletet rendelnek a férfiakhoz a nőkkel szemben és ágyaznak meg a nemek közti egyenlőtlenségnek, de alapot adnak a homofób gyűlölködésre is.

A homofóbia, különösen a meleg férfiak ellen irányuló homofóbia alapja az a sztereotípia, hogy azok a férfiak akik férfiakat szeretnek, nőiesek, vagy legalább kevésbé férfiasak, mint azok a férfiak, akik nőket szeretnek. Így nekik is kijár ugyanaz a lenézés, amivel a macsó társadalom a nőket illeti meg.

Ennek a sztereotipizálásnak borzasztóan sok káros hatása van: egyrészt egy egész életre megüzeni minden férfinak, hogy mindent meg kell tenniük az ellen, hogy nőiesnek lássák őket, hiszen akkor a társadalom úgy fog bánni velük, ahogy a nőkkel és a meleg férfiakkal. Ezáltal sokan kivonulnak a gyereknevelés, a háztartásvezetés és a gondoskodási feladatok végzéséből, teljesen a nőkre hárítva azt, megtanulják elrejteni az érzelmeiket és nem kimutatni a gyengeségeiket. A heteroszexuális és a meleg férfiak ugyanúgy rettegni fognak attól, hogy melegnek nézik őket, hiszen a meleg férfiakat bántják, megalázzák, kinevetik. A magyar férfiak körében is kiemelkedően magas az alkoholizmus, a depresszió, a mentális betegségek és az öngyilkosság aránya. Ezt a problémát megoldani kell, nem káros sztereotípiákkal elmélyíteni.

A homofóbia nem csak a heteroszexuális férfiakra hat mérgezően. A magyar társadalom nagyságrendileg 5-10 százaléka tartozik az LMBTQ kisebbséghez, közülük a túlnyomó többség a saját neméhez vonzódik. Elfogadhatatlan, hogy egy olyan politikus kérjen felhatalmazást az ország vezetésére, aki számára az LMBTQ közösség csak egy poén csattanója: Jakab ezzel azt állítja, hogyha valaki meleg, az vicces. És ha a parlamentben lehet gúnyolódni a melegeken, akkor miért ne vehetnék a társadalom egyes tagjai felhatalmazásnak, hogy ugyanezt tegyék az iskolákban, a munkahelyen, a családi ebédnél, rendőrségen, hivatalokban vagy az egészségügyben. Ezzel LMBTQ emberek százezreinek keserítik meg az életét. A magyar LMBTQ fiatalok 89%-a tapasztal bántalmazást az iskolában: 59%-uk úgy nyilatkozott, hogy a jelenlévő pedagógus nem tett ellene semmit.

Jakab Péter nem csak b_zizott egyet a parlamentben, hanem ennél egyel tovább ment: szexuális erőszakkal viccelődött. Magyarországon évente 40-50 nőt öl meg a partnere. Minden ötödik magyar nő olyan családban nő fel, ahol az apja verte az anyját. A meggyilkolt nőket az esetek több mint felében partnere vagy volt partnere ölte meg.
A nők elleni erőszak helyzetére gyakorlati és számottevő megoldást nyújtott volna az Isztambuli Egyezmény, amit a magyar kormány elutasított, ráadásul a kilépést jól rákente a menekülőkre és az LMBTQ emberekre. Jakab Péternek nem viccelődnie kell a szexuális erőszakon, hanem éjt nappallá téve a visszaszorításán dolgoznia.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb